Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Sollentuna sjukhus

Klart: Sollentuna sjukhus blir ny närakut

Kommun & politik

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

I början på veckan tog hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting beslut om tolv nya närakuter i länet. En av dessa blir Sollentuna sjukhus som just nu totalrenoveras för att åter öppna 2018.

— Det är positivt att Alliansen i landstinget satsar på Sollentuna. Vi är en expansiv kommun med en stark befolkningstillväxt. För Sollentunaborna innebär det närhet till en akutmottagning om olyckan skulle vara framme. Det är något som jag tror kommer kännas tryggare för oss alla som bor i kommunen, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Av de nya närakuterna för barn och vuxna, kommer fyra att öppna under 2017 och övriga under 2018 och 2019. Det nya utbudet ska möta det ökande behovet i ett växande län och att flytta vården närmare länets invånare skriver landstinget i ett pressmeddelande.

– Att vi nu erbjuds både geriatrik och närakut på Sollentuna sjukhus är ett mycket positivt besked för både äldre och yngre sollentunabor. Som ordförande i vård- och omsorgsnämnden är jag självklart glad över detta, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

När husläkaren inte kan hjälpa till och när det inte är så allvarligt akut att man behöver det stora akutsjukhuset, blir tolv närakuter i länet en ny vårdform. Här ska stor som liten kunna bli färdigbehandlad för de flesta akuta tillstånd – få labbprover tagna och analyserade, eller röntgas och gipsas. Med generösa öppettider och med utökad kapacitet är landstingets ambition att stora patientgrupper kan vårdas på närakuterna.

– Jag tycker att landstinget har fattat ett klokt beslut när man pekar ut Sollentuna sjukhus som den framtida närakuten för kommunerna i norrort. Sjukhuset ligger mitt i den regionala kärnan Kista-Sollentuna-Häggvik och har mycket goda kollektiva förbindelser, säger Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd för KD.

 

Fakta

Tolv nya närakuter ska möta Stockholmarnas behov av sjukvård

Alliansen har i ett första skede bestämt lokalisering för tio närakuter. Lokaliseringen för två ytterligare närakuterna baseras på det framtida behovet i länet, efter att de 10 närakuterna har tagits i drift och utvärderats. De fyra första närakuterna kommer öppna under 2017, resterande åtta under 2018 och 2019. 

Här kommer närakuterna att öppna:

 • Karolinska Solna
 • Karolinska Huddinge
 • Danderyds sjukhus
 • Södersjukhuset (Rosenlund)
 • S:t Görans sjukhus
 • Södertälje sjukhus
 • Handen
 • Järva
 • Nacka
 • Sollentuna (fram till öppnandet av Sollentuna sjukhus ersätter Löwenströmska)
 • Ytterligare två kommer placeras efter behovet i länet

 

Vården flyttar närmare länets invånare och ökar tillgängligheten.

För att öka tillgängligheten för länets invånare pågår just nu ett stort arbete med att flytta ut en del av vården utanför akutsjukhusen och närmre invånarna. De nya närakuterna kommer ha en högre standard och kraven är bland annat tillgång till laboratorium och röntgen, samt att ha kompetens för att ta hand om både barn och vuxna. Samtliga närakuter ska också kunna ta emot patienter som kommer med ambulans. 

 

De nya närakuterna är en helt ny vårdform för att ge patienterna vård på rätt nivå.

De nya närakuterna minskar belastningen på akutsjukhusens akutmottagningar och patienter med lindrigare akuta sjukdomar (däribland många äldre) slipper bli nedprioriterade och få vänta länge på akutmottagningarna, när svårare sjuka patienter behöver gå före.

 

Vad är skillnaden på dagens närakuter/lättakuter och de nya?

Dagens närakuter och lättnärakuter har för mycket variationer när det gäller vilken vård som erbjuds och på vilka tider. Det har gjort det svårt för patienter att veta var de får bäst hjälp, vilket har lett till att många patienter istället åkt till akuten  Den nya närakutstrukturen kommer ha ett enhetligt vårdutbud och alla kommer ha en hög kompetens vid akuta tillstånd, med egna specialistläkare och tillgång till röntgen och laboratorium. Därmed ska man som patient kunna känna sig säker på att bli behandlade för ganska avancerade skador på de nya närakuterna, så som exempelvis benbrott eller sårskador.