Till navigation Till innehåll (s)

Platsverkstan Dans

Under våren 2022 hade koreografen Ida ”Inxi” Holmlund ett dansresidens i Sollentuna där hon skapade dans utifrån invånarnas berättelser om Rotebro. Projektet inleddes med att en etnolog från Stockholms läns museum samlade in berättelser från personer som bor i området.

Sammanlagt 25 personer bidrog med sina berättelser om Rotebro. Genom intervjuer och enkäter kunde de dela tankar, minnen och känslor kopplade till platsen. Syftet med projektet har varit att skapa intresse för lokalhistoria och stadens utveckling. Det handlar om människors tankar och känslor kopplade till en plats.

I arbetet med att skapa dansfilmen har Ida samarbetat med en filmare och fem voguedansare från Ballroomscenen. Hon har arbetat fram koreografierna i danssalen i Rotebro, och på Arena Satelliten. Dansfilmen heter Ready Set Go-

Vad handlar danserna och filmen om? Ida beskriver att hon har försökt hitta kärnan i vad folk ser som speciellt för Rotebro utifrån de insamlade berättelserna.

- Tryggheten, sportkänsla, kärlek till naturen, oväsen och individuella utmaningar var teman jag ville jobba med, säger Ida ”Inxi” Holmlund.

Många av invånarnas berättelser handlar om kärleken till naturen. Många upplever Rotebro som en trygg plats att växa upp på men en del tyckte att de blivit mindre tryggt de senaste åren. Närheten till stan och pendeltåget var ett annat tema. Och att det satsas mycket på sport i Rotebro, speciellt nu med den nya Rotebro hallen. 

Platsverkstan Dans är ett projekt som drivs av Stockholms Läns Museum, danskonsulenterna Region Stockholm i samarbete med Sollentuna kommun. Projektet genomförs med stöd av Kulturrådet.

 
 

Mer läsning för dig