Till navigation Till innehåll (s)
Ung och placerad

Du som inte bor kvar hemma

De här sidorna vänder sig till dig som inte bor kvar hemma, utan har placerats i ett annat hem.

Det finns många anledningar till varför barn och ungdomar inte kan bo kvar med sina föräldrar. För vissa barn är det farligt att bo kvar hemma för att föräldrarna slåss eller är elaka mot barnet.  

Andra barn och ungdomar har föräldrar som mår så dåligt att de inte orkar ta hand om sina barn. Kanske dricker den som ska ta hand om barnet för mycket alkohol, tar droger eller är psykiskt sjuk. Det finns också ungdomar som skadar sig själv och därför inte kan bo kvar hemma. 

Oavsett anledning till varför du är placerad har du rätt att få information om vad som gäller för just dig. Din socialsekreterare kan förklara det du undrar över. Om du inte hittar all information här, kan du läsa mer under sidorna:Du som redan har kontakt med soc

Stöd vid samtal med socialsekreterare 

Vi har tagit fram samtalskort som ett stöd för dig när du ska prata med socialtjänsten om din flytt. Samtalskorten har tagits fram av ungdomar, socialsekreterare och forskare. Använd gärna frågorna på korten när du pratar med din socialsekreterare. Du kan också välja egna frågor att prata om!

Samtalskorten finns som en kortlek hos socialsekreteraren och som en digital version som du kan ladda ner till din mobil.

Läs mer om samtalskorten

Ladda ned samtalskorten

För att den digitala versionen ska fungera på rätt sätt behöver den öppnas i en app för PDF-visning. Det fungerar lite olika beroende på vilken mobil du har. På vissa telefoner kan du först behöva ladda ner appen ”Adobe Acrobat Reader”. Gör så här:

 • Klicka på PDF:en.
 • På Iphone öppnas samtalskorten automatiskt i rätt app och du kan börja använda korten direkt genom att klicka på de olika länkarna.
 • På Android kan du i vissa fall behöva välja t.ex. ”Öppna med PDF Viewer” eller ”Öppna Adobe Acrobat Reader” för att länkarna ska fungera. För att välja ”Öppna med…” kan du behöva klicka på de tre prickarna i hörnet.
 • Du ska nu kunna klicka på länkarna i dokumentet för att bläddra mellan olika kort.

I den här filmen får du veta mer om vad som gäller när du är placerad

 • Olika boenden

  Det är socialtjänstens ansvar att besluta om du ska bo hos en släkting, i ett familjehem, eller på något annat ställe.

 • Rättigheter

  Här kan du som är placerad se vilka rättigheter du har. Du har rätt att känna trygghet och få gå i skolan. Du har rätt att bli lyssnad på och du har rätt att ha åsikter om allt.

 • Umgänge

  Det ser väldigt olika ut hur mycket barn och unga kan träffa sina föräldrar, syskon, familj och vänner. Din socialsekreterare kan svara på vad som gäller för just dig.

 • Tips från placerade ungdomar

  På den här sidan får du tips från barn och unga som är placerade av socialtjänsten.

 • Så här kan du påverka

  Vill du vara med och påverka för att förbättra både för dig själv och andra som är placerade? Då kan du gå med i brukarrådet "Unga röster i soc".

 • Frågor och svar för dig som är placerad

  Här får du svar på några frågor.