Du som inte bor kvar hemma
Ibland kan man inte bo kvar hemma. Här kan du läsa om hur en placering fungerar, vilka boenden som finns och vilka rättigheter du har. Du kan också få tips från andra unga som har varit i samma situation.
Det kan finnas olika skäl till att du inte kan bo hemma. Oavsett varför du är placerad har du rätt att få veta vad som gäller för dig.
Dina rättigheter
Du har rätt att:
- känna dig trygg
- gå i skolan
- bli lyssnad på
- säga vad du tycker
Din kontakt med socialtjänsten
När du bor i till exempel familjehem eller HVB-hem har socialtjänsten ansvar för dig. Du har en socialsekreterare som träffar dig regelbundet.
Du har kontaktuppgifter till din socialsekreterare. I Sollentuna får du ett kontaktkort med telefonnummer.
Umgänge med familj och vänner
Du har rätt att hålla kontakt med familj och vänner, om det är bra för dig. Det kan vara genom besök, telefonsamtal, mejl eller brev.
Om du har placerats med stöd av LVU kan socialtjänsten ibland bestämma att du inte får träffa familjen. Om dina vårdnadshavare har godkänt placeringen kan socialtjänsten inte bestämma över umgänget. Din socialsekreterare försöker oavsett att hjälpa dig så att du får träffa din familj på ett sätt som blir bra för dig. Berätta för din socialsekreterare hur du vill ha det.
Om placeringen inte fungerar
Du har rätt att känna dig trygg där du bor. Om det inte känns bra, prata med din socialsekreterare eller någon vuxen du litar på. Du har rätt till enskilda samtal med din socialsekreterare.
Berätta vad du tycker
Är du missnöjd med socialtjänsten? Prata med din socialsekreterare, dennes chef eller ring Sollentunas kontaktcenter: 08-579 210 00 och be om att få lämna ett klagomål.
Unga röster i soc – var med och påverka socialtjänsten
Gå med i ungdomsrådet "Unga röster i soc" om du vill berätta vad du tycker och tänker om att vara placerad. Vi vill gärna ta del av dina erfarenheter för att göra socialtjänsten så bra som möjligt för dig. Genom att vara med i Unga röster i soc får du möjlighet att framföra dina åsikter direkt till politiker och chefer inom socialtjänsten. Fråga din socialsekreterare om hur du kan delta.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Om inget förändras kan du kontakta IVO. Det är en myndighet som ser till att socialtjänsten fungerar. På deras hemsida finns en chatt och telefon för ungdomar.
IVO:s webbsida för barn och ungdomar