Information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om skärpta allmänna råd för Stockholms län.
Här finns kommunens samlade information.

Till navigation Till innehåll (s)
Ung och placerad

Du som inte bor kvar hemma 

De här sidorna vänder sig till dig som inte bor kvar hemma, utan har placerats i ett annat hem.

Det finns många anledningar till varför barn och ungdomar inte kan bo kvar med sina föräldrar. För vissa barn är det farligt att bo kvar hemma för att föräldrarna slåss eller är elaka mot barnet.  

Andra barn och ungdomar har föräldrar som mår så dåligt att de inte orkar ta hand om sina barn. Kanske dricker den som ska ta hand om barnet för mycket alkohol, tar droger eller är psykiskt sjuk. Det finns också ungdomar som skadar sig själv och därför inte kan bo kvar hemma. 

Oavsett anledning till varför du är placerad har du rätt att få information om vad som gäller för just dig. Din socialsekreterare kan förklara det du undrar över. Om du inte hittar all information här, kan du läsa mer under sidorna:Du som redan har kontakt med soc

I den här filmen får du veta mer om vad som gäller när du är placerad

 • Omsorg & Stöd

  Olika boenden

  Det är socialtjänstens ansvar att besluta om du ska bo hos en släkting, i ett familjehem, eller på något annat ställe. Här kan du läsa mer om ditt boende.

 • Omsorg & Stöd

  Rättigheter

  Här kan du som är placerad se vilka rättigheter du har. Du har rätt att känna trygghet och få gå i skolan. Du har rätt att bli lyssnad på och du har rätt att ha åsikter om allt.

 • Omsorg & Stöd

  Umgänge

  Det ser väldigt olika ut hur mycket barn och unga kan träffa sina föräldrar, syskon, familj och vänner. Din socialsekreterare kan svara på vad som gäller för just dig.

 • Omsorg & Stöd

  Tips från placerade ungdomar

  På den här sidan får du tips från barn och unga som är placerade av socialtjänsten.

 • Omsorg & Stöd

  Så här kan du påverka

  Vill du vara med och påverka för att förbättra både för dig själv och andra som är placerade? Då kan du gå med i brukarrådet "Unga röster i soc".

 • Omsorg & Stöd

  Frågor och svar för dig som är placerad

  Här får du svar på några frågor.