Till navigation Till innehåll (s)

Stipendiater 2023

Kultur- och fritidsnämnden delar ut 115 000 kr i en lång rad stipendier, pris och utmärkelser. Dessa delades ut på Edsbergs slott i december 2023.

Rana Soleimani - Sollentuna kommuns kulturpris

Exilförfattaren och sollentunabon Rana Soleimani tilldelas kulturpriset på 60 000 kr. Rana Soleimani är författare med iransk bakgrund, bosatt i Sverige sedan 2014.

Samhällsviktiga frågor som rasism, sexism och kvinnoförtryck är centrala i hennes författarskap. Hennes böcker finns översatta till svenska, engelska, franska, hebreiska och kurdiska. Rana är medlem i Svenska författarförbundet och Svenska PEN.

Stipendiet Ung kultur till Octavian Leyva Dragomir

Pianisten Octavian Leyva Dragomir tilldelas stipendiet Ung kultur på 20 000 kr utifrån en projektidé om ett evenemang som kombinerar klassisk musik med föreläsningar om astronomi. Projektet drivs tillsammans med astronomen Ivelin Georgiev och sopranen Julia Lindgren.

Octavian Leyva Dragomir är född och uppväxt i Sollentuna. Utbildad bland annat på Kungliga musikhögskolan, Örebro universitet och i Barcelona på Escola Superior de Musica. Octavians inriktning är repertoar skriven för sång och piano.

Stipendiet Ung idrottsutövare till Stella Wallin

Stella Wallin tilldelas stipendiet Ung idrottsutövare på 20 000 kr. Stella är en framgångsrik ung bandyspelare som även engagerat sig som ledare och domare för yngre barn. Hon spelar i F17 landslaget och vann förra säsongen VM-guld och var den i turneringen som gjorde flest mål. 

Stella vann också VM för klubblag med Hammarby IF och gjorde debut med seniorerna med Västerås SK i elitserien och Hammarby IF i allsvenskan där hon även var säsongens skyttedrottning.

Årets föreningsledare

Priset Årets föreningsledare tilldelas Adam Wramberg, Sollentuna Kraftsportklubb. Adam valdes in i kraftsportklubbens styrelse år 2016 som 20-åring.

Adam har med inspirerande och tydligt ledarskap drivit föreningen och lyckats fördubbla antalet medlemmar från 200 till 450 medlemmar med starkare ekonomi och uppfräschning av lokalerna. Han har startat nya samarbeten utan att tumma på föreningens historia och identitet.

Boris Kunos fotostipendium

Albert Hjalmers tilldelas Boris Kunos fotostipendium för projektet “Dokumentär porträttserie” där han vill porträttera kända människor som verkat eller verkar i kommunen.

Att lyfta fram personer som har lyckats inom sina ämbeten stärker invånarnas identitet som sollentunabor samtidigt som projektet sätter Sollentuna på kartan och bidrar till förståelsen av kommunen och dess historia. 

Utmärkelser och stipendier som inte delas ut i år

Årets initiativtagare, Sofia Magdalenas sköld, Släkten Rudbecks stipendium samt Byggnadsvårdsdiplomet. 

Mer läsning för dig