Till navigation Till innehåll (s)

Klasro skolmuseum är vårt äldsta skolhus

Klasroskolan byggdes 1804 och var fram till 1871 Sollentunas enda skola. Museet är öppet sista söndagen i månaden kl. 13.00-15.00. Grupper kan boka besök andra tider.

Här finns det gamla köket med öppen spis, kammaren, finrummet och framför allt skolsalen. Här kan barnen uppleva gammaldags skoldag och prova att skriva i sandbänken där barnen förr övade sin handstil. Det finns utklädningskläder för både barn och vuxna att låna! 

Öppet hus varje månad

Sista söndagen i månaden - under terminerna  - är Klasro skolmuseum öppet för allmänheten klockan 13 -15. Fri entré!

Klasro skolmuseum

Adress
Klasrovägen 61

Telefonnummer
070-717 42 51

E-post
klasroskolan@gmail.com

Gruppbesök

Skolklasser är välkomna till museet

På Klasro skolmuseum har tiden stannat. Här kan barnen få uppleva hur det var att leva förr i tiden. När man fick gå långt för att komma till skolan och hjälpa till med många olika sysslor. Här finns utklädningskläder för både barn och vuxna. Visningen anpassas till elevernas ålder och kan även anpassas till aktuellt tema som skolan jobbar med.

Avgifter för gruppbesök

  • Skolklasser från Sollentuna: 300 kronor.
  • Skolklasser utanför Sollentuna: 500 kronor.
  • Föreningar med säte i Sollentuna: 400 kronor.
  • Föreningar med säte utanför Sollentuna: 700 kronor.
  • Företag och privata visningar: 800 kronor.

Boka gruppbesök på Klasro skolmuseum

Kort historik

Klasroskolan byggdes 1804 på initiativ av baron Per Alexander Rudbeck på Edsberg som också bekostade undervisningen. Till 1871 var den Sollentunas enda skola. Per Alexanders sonson Reinold Rudbeck skänkte 1885 tomten och den redan då gamla skolan till Sollentuna kommun. År 1964 var skolsalen klar som museum och i mitten av 1980-talet även lärarbostaden. Skolsalen visar hur en lancasterskola kunde se ut åren omkring 1840 medan bostadsdelen inretts för att spegla tiden fram till 1880.

Mer läsning för dig