Till navigation Till innehåll (s)

Ung och utsatt

Ingen ska behöva utstå våld. Ibland är det en vuxen i din närhet som utsätter dig och ibland är det en jämnårig, eller kanske någon du är kär i. Oavsett vem det är som utsätter dig finns det många som kan ge stöd och hjälp.

Om du är i akut behov av stöd eller skydd från dina föräldrar/andra vuxna ska du vända dig till socialtjänsten. Det är aldrig ditt fel om någon vuxen använder våld eller hot i din familj. Du har rätt till enskilt stöd och skydd och det är de vuxnas ansvar att våldet ska sluta.

Socialtjänsten

Kontakta socialtjänsten om någon skadar, smärtar, skrämmer eller kränker dig. Eller om någon får dig att göra något mot din vilja eller avstå från att göra något som du vill.

  • Du är som är över 18 år kan kontakta Relationsvåldsteamet Socialtjänsten på telefon: 05-579 212 40
  • Du som är under 18 år kan kontakta Mottagningsgruppen för barn och unga via vårt kontaktcenter på telefon: 08-579 210 00
  • På kvällar och nätter kan du ringa till Socialjouren på telefon: 010-444 05 00.

Fler kontaktuppgifter till socialtjänsten

Att berätta för någon

Om du lever i en familj eller i en relation med våld är det bra om du berättar det för någon vuxen som du litar på. Några du kan vända dig till är till exempel din mentor, ungdomsmottagningen, skolsköterskan eller skolans kurator. Du som är utsatt för våld och kränkningar kan även få stöd från olika jourer och organisationer. Dit kan du som är vittne eller anhörig också vända dig.

Bris

Du som är under 18 år och behöver stöd kan ringa och sms:sa 116 111. Bris har öppet varje dag, även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar inget.

Bris.se

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en anonym stödchatt för dig upp till 25 år. Vi som bemannar chatten är inga psykologer eller experter, bara unga som finns för dig när du behöver prata!

Jourhavande kompis webbsida

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren ger medmänskligt och praktiskt stöd till dig som är utsatt för brott, är vittne eller anhörig. Du kan få stöd oavsett vilket kön du har eller hur gammal du är. Telefon: 116 006. Du kan vara anonym. 

Chatt: www.brottsofferjouren.se

Sollentuna kvinnojour

Sollentuna kvinnojour ger samtalsstöd och råd till våldsutsatta kvinnor och till anhöriga. Stödet är till för tjejer från 12 år. Du kan vara anonym. 

Sollentunakvinnojour.se

Indra, Queer, Trans och Tjejjour

Erbjuder samtalsstöd via chatt, telefon och mail. Indra vänder sig till dig som är ung tjej, queer och/ eller transperson mellan 10-25 år. Du kan vara anonym.

indrajour.se

Stödcentrum Nordväst

Erbjuder samtalsstöd till ungdomar som utsatts för brott eller som är vittne till brott.

stodcentrumnordvast.se

Origo

Erbjuder stöd till dig som är mellan 13-26 år och utsatt för hedersrelaterat våld av din familj, släkt eller partner. Origo tar emot dig som bor i Stockholms län. Här jobbar polis, barnmorska och kuratorer.

Origos e-tjänst

Unga relationer

Ger stöd till dig mellan 15-25 år som utsätts för våld av din partner eller ex-partner. Här finns även stöd och information till föräldrar och vänner. Du kan vara anonym.

ungarelationer.se

Storasyster

Ger stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

storasyster.org

Barns berättelser om våld

Här hittar du  en digital utställning med berättelser från barn som på olika sätt blivit utsatta för våld. Berättelserna är verklighetsbaserade. Utställningen är ett samarbete mellan kommunen, Sollentuna kvinnojour, Indra queer, trans & tjejjour och Brottsofferjouren.

Jag ville sluta

Att jag inte orkar mer

Är snäll och gör allting rätt

Jag var arg inuti

Var mitt fel

Det är alltid fest hos mig

Vi ska åka iväg

Fånge i mitt egna hem