Till navigation Till innehåll (s)
Bygga, bo & miljö

Utveckling av den gamla brandstationen i Norrviken

Bostäder eller äldreboende? Det är två möjligheter som Sollentuna kommun tittar på när fastigheten där den tidigare brandstationen låg nu ska utvecklas.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att ta nästa steg i utvecklingen av fastigheten för den tidigare brandstationen i Norrviken där Brandkåren Attunda fram till 2019 bedrev sin verksamhet. Första steget blir sanering av marken. Samtidigt startar arbetet med att utreda vad som kan och behöver byggas på platsen. Bland de möjligheter som kommunen tittar på finns bland annat bostäder och äldreboende.

- Den gamla brandstationen ligger centralt i Norrviken och det är viktigt att vi kommer igång med ett projekt på platsen. Här ser vi ett stort behov av sanering och det kommer vi samordna med brandkåren. I en geografiskt liten kommun som Sollentuna, med stora grönområden, är det viktigt att mark används effektivt., säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Som vid alla tidigare brandstationer förekommer markföroreningar i form av PFAS i området. PFAS är ett ämne som ingår i brandskum. Målet för saneringen är att nå ner till föroreningshalter som understiger riktvärdet för ”känslig markanvändning”. Något som möjliggör att markområdet kan användas för bostäder i framtiden. För att kunna genomföra saneringen kommer två av byggnaderna att rivas. Tills vidare bevaras tornet. Kostnaderna för saneringen delas mellan Sollentuna kommun och Brandkåren Attunda.

Långsiktig plan

I kommunstyrelsens beslut ingick även att ett exploateringsprojekt startas. Planen för fastigheten är långsiktig, tanken är att platsen ska exploateras inom en tioårsperiod. Inriktningen för den nya användningen är bostäder, där en del av fastigheten kan användas för ett äldreboende. Som komplement till bostäder föreslås även kommersiella lokaler och eventuellt kontor.

Det behov av kommunal service som är mest angeläget och som kan bli aktuellt på platsen är ett äldreboende med 60-100 lägenheter. Det som styr vad som slutgiltigt byggs på platsen är kommunens lokalresursplan. 

I linje med kommunens mål om ett Klimatneutralt Sollentuna 2030, föreslås exploateringsprojektet genomföras på ett sätt som främjar cirkulärt byggande.

Till nyhetsarkivet