Till navigation Till innehåll (s)

Trygghetslarm

Du som oroar dig för att till exempel ramla eller som har en ökad risk att drabbas av akut sjukdom kan ansöka om trygghetslarm.

Ansök om trygghetslarm

Trygghetslarm är en behovsprövad insats och som utreds av en biståndshandläggare.
Så ansöker du om trygghetslarm

Vad är ett trygghetslarm?

Trygghetslarm är en tjänst som gör det möjligt för dig att komma i kontakt med omsorgspersonal vid oförutsedda situationer. Trygghetslarm är till för att skapa trygghet för dig och dina anhöriga. Kommunen har avtal med Careiums larmföretag.

Trygghetslarmet är en högtalartelefon som kopplas in i din bostad med en tillhörande larmknapp som du hänger runt halsen eller bär runt handleden.

När du larmar svarar Careiums jourcentral som du kan prata med via högtalartelefonen. Om larmcentralen inte får kontakt med dig åker natt- och larmpatrullen hem till dig, de är bemannade dygnet runt. Det är företaget Anooni care som utför detta på uppdrag av kommunen.

Du ska använda trygghetslarmet vid oförutsedda hjälpbehov, exempelvis om du har ramlat. För sjukvårdsupplysning ringer du istället 1177. Om situationen är livshotande ska du alltid ringa 112.

Så går installationen till

En tekniker från kommunens leverantör av trygghetslarm (Anooni) kommer hem till dig på avtalad tid och installerar trygghetslarmet.

Teknikerna kommer i samband med installationen att ge dig en informationsbroschyr samt berätta för dig hur trygghetslarmet fungerar.

Kontaktuppgifter

Anooni når du via telefon 08 -518 177 50 eller sollentuna@anooni.com

Digitalt lås

Alla som får trygghetslarm beviljat får ett digitalt lås monterat på sin dörr. 

Digitala lås för dig med trygghetslarm eller hemtjänst.

Avgifter

Du betalar en fast månadsavgift på 228 kr i månaden oavsett hur många gånger du använder trygghetslarmet. 

Du behöver lämna ifrån dig extranycklar

För att larminstallationen ska kunna utföras krävs en uppsättning med nycklar och eventuell portkod och tagg till din bostad. Är du även i behov av hjälp på natten behöver du lämna ifrån dig ytterligare en tagg.

Du behöver lämna ifrån dig en nyckeluppsättning till Anooni Care som bedriver natt- och larmpatrullen

När nycklarna lämnas ska en nyckelkvittens skrivas på.

Du behöver inte ha någon särskild teknik hemma

Den teknik som Sollentuna kommun använder går trådlöst via GSM-nätet. Därför behöver du inget särskilt telefon- eller bredbandsabonnemang.

Provlarm

Det görs regelbundet automatiska tester från din larmstation till larmcentralen. Leverantören rekommenderar även att du provlarmar en gång i månaden för att se att tekniken fungerar som den ska. Skulle något vara fel kommer en tekniker från Anooni att kontakta dig.

Återlämning

Om du inte längre har behov av ditt trygghetslarm kontaktar du din biståndshandläggare. Du blir sedan kontaktad av Anooni som hämtar ditt larm på en överenskommen tid. När du lämnar tillbaka ditt trygghetslarm får du tillbaka dina nycklar.