Till navigation Till innehåll (s)
Flicka hoppar från en sten till en annan i skogen

Vandringsleder och strövområden

I våra naturreservat finns leder och stigar där du kan uppleva spännande natur i historiska kulturlandskap. Breda stigar och anpassade grillplatser finns för dig som tar dig fram med hjälp av hjul.

Här finns grillplatser med ved, grillar, bord och bänkar som passar dig som sitter ner. Vi har också byggt nya parkeringsplatser och ett antal torrdass som du kan nå från rullstol och permobil. 

Hitta rätt i naturen

Det finns flera appar som du kan ladda ner till din mobiltelefon som hjälper dig att hitta rätt i naturen. Ett förslag är Naturkartan som vi uppdaterar.

Naturkartan

I alla naturreservat finns grillplatser finns ved. Det är endast tillåtet att elda i våra rastplatser med eldstäder.

Grillplatser i naturreservaten

Virtuella turer i Sollentunas naturreservat

Uppleva naturen från ovan och flyg in och titta närmare på olika besöksmål. Guiderna är skapade med VR-teknik i 360 graders vinkel. Det gör att du kan rotera och utforska varje bild från alla tänkbara vinklar.

Du kan välja att klicka dig runt själv eller luta dig tillbaka och ta del av en tur som visar dig de viktigaste platserna.

Vi har de senaste åren gjort stora insatser för att underlätta för besökare som tar sig fram med hjul. De virtuella turerna ger en möjlighet att i förväg bedöma de olika områdenas lämplighet. Naturen kan också upplevas även för de som inte fysiskt kan besöka platserna. Åtgärderna inom projektet har utförts med statliga LONA - bidrag för lokal naturvård.

Virtuell tur i Östra Järvafältet

Virtuell tur i Rösjöskogen

Virtuell tur i Södra Törnskogen

Virtuell tur i Tegelhagsskogen

LONA logotype

Logotype för Lokala naturvårdssatsningen LONA

Gröna kilar 

Från Stockholms omgivningar sträcker sig tio gröna kilar in mot staden. De bildar sammanhängande natur och ger möjlighet till längre strövtåg. De gröna kilarna skapar också förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv.

Rösjökilen i Sollentuna är en dela av Gröna Kilar Nordost.  Appen "Gröna kilar" gör det enklare att hitta ut i naturen och uppleva platser i några av länets gröna kilar.

Gröna kilar - Ladda ner appen här.

Gröna kilar - webbplats

Mer läsning för dig