Till navigation Till innehåll (s)

Brottsutsatta ungdomar

Du har rätt att må bra och känna dig trygg i din vardag. Men alla har inte den möjligheten. Många unga är med om brott. Ofta handlar det om någon form av våld, men det kan också vara att någon säger taskiga saker. Här hittar du tips på var du kan få hjälp om du råkat ut för något brottsligt , eller om du är osäker på om något du varit med om är ett brott.

Barns och ungas rättigheter vid brott

Man har rätt att må bra och känna sig trygg i sin vardag. Men alla har inte den möjligheten. Många unga är med om brott. Ofta handlar det om någon form av våld, men det kan också vara att någon säger taskiga saker.

Ibland kan det vara svårt att veta om det som har hänt är ett brott eller inte. Om det känns dåligt i kroppen har du rätt att få hjälp även om det som har hänt inte är ett brott.

På webbplatsen www.jagvillveta.se kan du hitta information om vad som är brottsligt, hur det kan kännas för dig som varit med om brott och om var du kan få hjälp. Här får du också veta vad som händer om du anmäler eller om det blir rättegång.

Innehållet riktar sig även till dig som inte själv har upplevt brott men som misstänker att någon i din närhet kan vara utsatt.

Webbplatsen jagvillveta.se

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Stödcentrum Nordväst finns för dig som är 10 -20 år och har utsatts för brott eller varit vittne när någon annan har utsatts för brott. Stödcentrum Nordväst erbjuder olika sorters hjälp och stöd.

  • stödsamtal som hjälp att bearbeta brottshändelser
  • praktisk hjälp i kontakten med polis, åklagare och försäkringsbolag
  • praktisk hjälp inför en rättegång
  • stöd till föräldrar till brottsoffer.

Vittnen kan få individuella samtal och stöd vid rättegång.

Medling vid brott

Stödcentrum Nordväst arbetar också med medlingsverksamhet. Medling är ett frivilligt möte mellan en ungdom som begått brott och en person som drabbats av brottet.

Medlingsmötet sker på neutral plats med en neutral medlare och ger båda parter möjlighet att få prata igenom det som hänt. Efter en genomförd medling kan båda parter förhoppningsvis lämna händelsen bakom sig och gå vidare.

Webbsida Stödcentrum Nordväst för unga brottsutsatta

Har ditt barn eller ungdom utsatts för brott?

Ibland behöver du som är förälder också stöd och hjälp när ditt barn blivit utsatt för ett brott. Stödcentrum Nordväst erbjuder dig som förälder och vårdnadshavare samtalsstöd så för du ska orka finnas till för ditt barn i en svår och tuff situation. 

Mer läsning för dig