Till navigation Till innehåll (s)
Illustration till FINGER-modellen och livsstilsprogrammet Hjärnhoppet.

FINGER-modellen och Hjärnhoppet

Nu startar vi upp livsstilsprogrammet Hjärnhoppet. Det är ett stöd som utgår ifrån forskning för att hjälpa till att förebygga kognitiv ohälsa. Livsstilsprogrammet är utformat efter den så kallade FINGER-modellen.

I samarbete med Karolinska institutet och Region Stockholm har Sollentuna kommun ett forskningsprojekt samt livsstilsprogram som vi kallar Hjärnhoppet – sätt FINGER på din hälsa. Hjärnhoppet ger Sollentunabor som har fyllt 65 år ett evidensbaserat stöd för en livsstil som förebygger kognitiv ohälsa. Livsstilsprogrammet är utformat efter FINGER-modellen.

Vad är FINGER-modellen?

FINGER-modellen bygger på en finsk, vetenskaplig studie ledd av professor Miia Kivipelto vid Fingers Brain Helath Institute (FBHI). Resultatet av denna banbrytande studie visar tydligt att det går att förebygga eller fördröja minnesproblematik och kognitiv svikt hos riskgrupper genom att göra dessa fem livsstilsförändringar:

  • Hälsosam mat
  • Fysisk aktivitet
  • Hjärngymnastik
  • Sociala aktiviteter
  • Kontroll av hjärt- och kärlrelaterade värden.

Illustrationer för de fem delarna inom FINGER-modellen och livsstilsprogrammet Hjärnhoppet.

Mer information om studien hittar du på FBHI:s webbplats

Livsstilsprogrammet Hjärnhoppet

Under våren 2025 pågår en prototyp av livsstilsprogrammet. Genom ledarledda träningspass, föreläsningar, inspirationsträffar och workshops får ett antal kommuninvånare hjälp inom FINGER-modellens fem områden. Syftet med prototypen är att få testa det planerade upplägget av livsstilsprogrammet i en mindre skala. Dessutom kan vi tillsammans med deltagarna arbeta fram ett bra upplägg för den kommande pilotstudien som startar under hösten 2025. 

I pilotstudien kommer vi testa livsstilsprogrammet i en större skala. Du som deltar kommer få aktiv hjälp i din livsstilsförändring under sex månader. Det handlar bland annt om  ledarledda träningspass, föreläsningar, inspirationsträffar och workshops. Sedan kommer du tryggt slussas ut till en hållbar, långsiktig och självständig vardag under tre månader. Detta sker med hjälp av de tips och verktyg du har fått med dig under studien. Piloten fortsätter till våren 2026.

Livsstilsprogrammets olika delar

  1. Fysisk träning
    I livsstilsprogrammet ingår lärarledda träningspass två gånger i veckan. Dessa äger rum på träffpunkt Edsberg i Sollentuna. Du som deltar får konkreta tips och råd för att öka din fysiska aktivitet i vardagen och minska stillasittandet. Träningen anpassas efter din egen förmåga och förutsättningar. Du behöver inga tidigare erfarenheter eller särskild utrustning. Du kommer även få ta del av en föreläsning om fysisk aktivitet.

  2.  Hälsosam mat
    Du får smakprov med recept och konkreta exempel på kost som främjar hjärnhälsan. Alla deltagare kommer att få reflektera över sina egna kostvanor genom att föra kostdagbok och göra enkla hemuppgifter. Du kommer få ta del av en föreläsning om hälsosam mat med matnyttig forskning. Föreläsningen kommer ge dig fler tips på recept och motivation för att göra en kostförändring i rätt riktning.

  3. Hjärngymnastik
    Du får tillgång till ett digitalt program för att varje vecka kunna utmana och träna hjärnan. I livsstilsprogrammet ingår en föreläsning om kognitiv träning, vikten av att stimulera hjärnan och konkreta tips på aktiviteter.

  4. Sociala aktiviteter
    Under livsstilsprogrammet får du möjlighet att öka den sociala samvaron i din vardag med nya kontakter. Efter varje träningspass får deltagarna stanna kvar en stund för gemensam fika och gruppdiskussioner.

  5. Kontroll av hjärt- och kärlrelaterade värden
    Inför uppstarten av livsstilsprogrammet får du genomföra olika tester och provtagningar. Det är för att vi ska kunna fastställa startläget på värden som blodtryck, blodfetter och blodsocker. Under livsstilsprogrammets gång kommer du bli erbjuden uppföljningar för att kunna följa din utveckling och se resultatet av livsstilsförändringarna. En sjuksköterska via Stockholm Regions vårdcentraler i Sollentuna kommer hjälpa till med provtagningen.

Vill du anmäla intresse?

Mer information kommer finnas på denna sida senare i år.

Hjärnhoppets föreläsningar öppna för allmänheten

I hjärnhoppets livsstilsprogram ingår sex föreläsningar med evidensbaserat material.  Varje föreläsning presenterar de fem områdena i FINGER-modellen på ett inspirerande och intressant sätt. Du får även veta hur du kan tänka för att få en långsiktig livsstilsförändring och bättre hjärnhälsa.

Samtliga föreläsningar inom programmet kommer att vara öppna för allmänheten, med start från hösten 2025. Det ger fler personer möjlighet att ta del av innehållet. Det är även en ett alternativ för dig som inte vill eller kan delta i det mer omfattande livsstilsprogrammet.

Kalendarium kommer inom kort.

Forskning

Implementering och genomförandet av livsstilsprogrammet kommer att ske i samarbete med professor Miia Kivipelto och hennes forskningsgrupp på Karolinska institutet. Under 3 år kommer de att följa livsstilsprogrammets uppstart, fortlöpande arbete och deltagarnas resultat. Deltagarna bidrar därför till framtidens forskning av demensfrågor. Du som deltar kommer under din medverkan att få besvara enkäter innan, under och efter livsstilsprogrammets gång. Du kommer även få delta i för- och eftertester. Alla uppgifter om deltagarna syddas av sekretesslagen och EU:s dataskyddsförordning GDPR och Patientdatalag, SFS 2008:355, 3 kap. 2 § och 4 kap. 1 § Patientdatalagen.

Tips

Mer information och hela studien hittar du på FBHI:s webbplats
 Ta del av webbutbildningen FINGER abc på Svenskt Demenscentrums webbplats 

Kontaktuppgifter

Projektledare Hjärnhoppet: kvalitetsutvecklare Liberta Mehmedi
Telefon: 08-57921052
E-post: liberta.mehmedi@sollentuna.se

Gruppledare och tränare Hjärnhoppet: hälsopedagog Helena Levin
Telefon: 08-57922131
E-post: helena.levin@sollentuna.se

Medhandläggare projekt: kvalitetsutvecklare Sophie Löfgren Roberts
Telefon: 08-57921560
E-post: sophie.lofgren.roberts@sollentuna.se

 

Mer läsning för dig