Till navigation Till innehåll (s)

Att ströva i Törnskogen ger känslan av storskog och vildmark 

Törnskogen är ett omtyckt strövområde. Här finns Långbroleden och ett nät av stigar. Nu finns också den nya leden Törnskogen runt. Längs Norrvikens strand går mindre stigar.

Naturkartan - Törnskogen

Södra Törnskogens naturreservat

Adress
Flera entréer finns till reservatet. Du når reservatet via Frestavägen och Grönanvägen. Även entré från Upplands Väsby. I bostadsområdet Vaxmora finns ett begränsat antal parkeringsplatser.

Törnskogen brukar kallas Sollentunas vildmark. Vi arbetar för att göra Törnskogen mer tillgänglig. Den tidigare smala och ojämna stigen till Vaxmora torp har jämnats till så att det nu är möjligt för barnvagnar, permobiler och rullstolar att ta sig fram. Längs Norrvikens strand går också mindre stigar. Den nya leden Törskogen är en rundslinga på 9 kilometer.

Grillplatser i naturreservaten

Törnskogen runt

Den nya leden Törnskogen runt är en rundslinga på cirka 9 km. Utmed leden finns ett vindskydd och flera grillplatser. Startpunkter finns vid Båtsmansvägen, Porsvägen, Vaxmora torp, Grönan, Grönanvägen vid Kohlstadalens åkrar, parkeringen vid infarten under Norrortsleden och från blågröna stråket vid Snuggabäcken. Vill du starta från Väsbys del av Törnskogen så finns en anslutande stig från parkeringen norr om Nyby.

För dig som åker kollektivtrafik kan du ta:

  • Buss 527 till Vaxmora Porsvägen eller till Norrsättra verksamhetsområde.
  • Buss 684 stannar vid Vid Fornboda i Upplands Väsby. Därifrån kan du vandra Fornstigen som är cirka 1,5 km och sedan växla över till Törnskogen runt.

Bred stig till Vaxmora torp 

Den nyrenoverade skogsstigen från bostadsområdet Vaxmora är 700 meter lång. En bit in har vi anlagt en utsiktsplats med vy över Norrviken och sittplatser. Vid Vaxmora torp finns en grillplats med bord och bänkar. Allt anpassat till personer som tar sig fram med hjälp av hjul.

Stigen har ett jämnt och fast underlag men det finns några ganska långa och branta backar på väg mot torpet. Här finns också en handikapptoalett. Du kan parkera din bil vid Vaxmora förskola och promenera några hundra meter förbi den lilla fotbollsplanen och in i reservatet i den nordvästra delen av fotbollsplanen. 

Långbroleden

Den vikingatida Långbroleden går norrut från Gustavsbergsleden. Leden har fått nya markeringar med gråa ledsymboler och med ledens namn på.

Regler och naturvård

Regler för dig som besöker Törnskogen

Hitta till Törnskogen

Det finns fler entréer till reservatet. Den södra delen avreservatet når du via bostadsområdet Vaxmora. Här finns dock ett begränsat antal parkeringsplatser. Norrifrån når du reservatet via Frestavägen och Grönanvägen. Här finns större möjligheter till parkering om du kommer med bil. 

Det går bra att åka kollektivt till Törnskogen. Från Sollentuna pendeltågstation går buss 527 till Törnskogsområdet. Det finns också busshållplatser längs Frestavägen.