Till navigation Till innehåll (s)
Bild på medarbetare

Möt Jonas, arbetsledare på Turebergs fritidsgård

– Det bästa med mitt jobb är att utveckla fritidsgårdsenheten tillsammans med mina kollegor och att möta ungdomarna och ge dem möjlighet att komma förbi och "bara vara”.

Jonas började sin tjänst som arbetsledare för Sollentunas fritidsgård i Tureberg under 2023. Han har innan dess arbetat många år som fritidsledare i olika kommuner, senast i Lidingö stad.

Hur skulle du beskriva ditt arbete på Turebergs fritidsgård?

– I fritidsledaryrket är dagarna aldrig de andra lika, vi kan aldrig veta med vilken energi en ungdom kliva in med genom vår dörr, och det är också det som är spänningen med jobbet. Vad får vi möta idag? Jag har tidigare kallat det att jobba som kaospilot.

Som arbetsledare på fritidsgårdsenheten arbetar jag med både administrativa uppgifter, som till exempel uppföljning och samverkan med socialtjänst, polis, ungdomsmottagningen och andra. Men jag jobbar också på fritidsgården, i den öppna verksamheten.

En typisk arbetsdag börjar med administration, vilket oftast innebär ekonomiuppföljning, sedan möten, eventuellt ett skolbesök på någon av de högstadieskolorna vi har i vårt område. Efter det, förberedelse för kvällens aktiviteter på fritidsgården.

Vad trivs du bäst med i ditt arbete? Vad är roligast?

– Att utveckla fritidsgårdsenheten tillsammans med mina kollegor och att driva verksamheten mot ett modernt fritidsledarskap. Men jag värdesätter också mina möten med ungdomarna, att ge dem möjligheten att komma förbi vår verksamhet och ”bara vara”.

Vad uppskattar du med din arbetsplats i Sollentuna kommun?

– Det som jag gillar med att jobba i Sollentuna, i den roll som jag har som arbetsledare, är möjligheten att få jobba både på fältet med ungdomarna, men också på ledningsnivå med arbetsledarkollegorna och vår chef. Att driva fritidsgårdsfrågor men också att få samverka med andra kommunala och statliga verksamheter och mot föreningslivet och privata initiativ.

Jobba med kultur och fritid

Kultur- och fritidskontoret arbetar med att förvalta och utveckla det område som rör kultur och fritid i Sollentuna. Det uppdraget kommer från kultur- och fritidsnämnden. Här finns avdelningarna. 

  • Allmänkultur.
  • Biblioteken i Sollentuna.
  • Sollentuna kulturskola.
  • Avdelning fritid: drift och anläggning, föreningsstödsenheten, fritidsgårdsenheten och Arena Satelliten.
  • Staben.

Mer läsning för dig