
FINGER-modellen och Hjärnhoppet
Hjärnhoppet är ett livsstilsprogram för personer som är 65 år eller äldre och bor i Sollentuna. Programmet bygger på forskning och hjälper till att minska risken för minnesproblem. Bland annat genom träning, kost och föreläsningar.
I samarbete med Karolinska institutet och Region Stockholm har Sollentuna kommun ett forskningsprojekt för att implementera FINGER-modellen i kommunen. Livsstilsprogrammet Hjärnhoppet ger Sollentunabor som har fyllt 65 år ett evidensbaserat stöd för att genomföra livsstilsförändringar som ger en god kognitiv hälsa.
Om Hjärnhoppet
Sollentuna kommun driver forskningsprojektet Hjärnhoppet tillsammans med Karolinska institutet och Region Stockholm. Programmet riktar sig till personer som vill ändra sin livsstil för att förebygga minnesproblem och kognitiv svikt.
Hjärnhoppet är baserat på den banbrytande FINGER-studien som visade att det går att förbättra hjärnhälsan och förebygga kognitiv svikt genom att förändra flera livsstilsvanor samtidigt. Resultaten från studien ligger till grund för den så kallade FINGER-modellen som innehåller fem livsstilsområden som tillsammans stärker hjärnan och kroppen.
FINGER-modellens livsstilsområden
- Hälsosam mat
- Fysisk aktivitet
- Hjärngymnastik
- Sociala aktiviteter
- Hjärthälsa
FINGER står för: The Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability. Studien leds av professor Miia Kivipelto och är ett samarbete mellan finska och svenska forskningsinstitut.
Så fungerar Hjärnhoppets livsstilsprogram
Programmet startade våren 2025 med en testomgång i liten skala. Till hösten planerar vi för en större pilotstudie. Programmets deltagare får vara med i olika aktiviteter under sex månader, till exempel:
• Träningspass två gånger i veckan
• Föreläsningar om hjärnhälsa de fem livsstilsområdena
• Workshops och samtal
• Tips och stöd för att ändra vanor
Efter sex månader får deltagarna hjälp att hitta en hållbar vardag under kommande tre månader, med stöd av det de har lärt sig.
Föreläsningar öppna för alla
Under hösten 2025 och våren 2026 erbjuder vi fem föreläsningar om FINGER-modellens fem delar. Alla föreläsningar är öppna för allmänheten och innehåller tips, forskning och inspiration för bättre hjärnhälsa.
Du kommer hitta ett kalendarium med datum och tider på denna sida innan projektet startar.
Forskning och sekretess
Professor Miia Kivipelto och hennes forskargrupp på Karolinska institutet följer projektet. De personer som deltar kommer att få fylla i enkäter och göra tester före, under och efter programmet.
Vi hanterar alla uppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR) och patientdatalagen.
Finger abc är en kostnadsfri webbutbildning som är öppen för allmänheten. Du hittar mer information om den längre upp på denna sida.
Vill du veta mer?
Läs mer om forskningen på FBHI:s webbplats
Gör webbutbildningen FINGER abc via Svenskt Demenscentrum
Kontakt
Liberta Mehmedi, kvalitetsutvecklare och projektledare
Telefon: 08-579 210 52
E-post: liberta.mehmedi@sollentuna.se