Till navigation Till innehåll (s)
Ät upp Personal
Omsorg & Stöd

Med mat och prat på menyn

Det doftar förföriskt redan i entrén. På menyn idag står laxpudding med fruktsallad och kvarg till efterrätt. I köket på Turebergs träffpunkt förbereder de tre kostinspiratörerna Kattis Edman, Agneta Björklund och Robert Lindbäck maten.

En gång i månaden lagar de en god, näringsrik och trevlig lunch som serveras till självkostnadspris till besökare på Turebergs träffpunkt. Idag är det fullsatt av förväntansfulla gäster som ser fram emot lunchen.

- Det som är så fantastiskt med mat är ju att det ger så mycket, menar Caroline Helenius, hälsopedagog i Sollentuna kommun. Man aktiverar många sinnen när man lagar mat och så bidrar luncherna till en fin gemenskap.

- Maten är extra viktigt för oss seniorer, att vi äter både gott och nyttigt samtidigt, menar Kattis. Vi brukar kalla våra träffar mat och prat - och pratet är minst lika viktigt!

Alla tre är utbildade volontärer och kostinspiratörer enligt Ät-up-metoden. Många gånger har man som senior svårt med aptiten och då är kosten extra viktig. En hälsosam kost består av mycket grönsaker, baljväxter, rotfrukter, fullkornsprodukter, fisk, bär och frukt. Ett näringsämne är extra viktigt för seniorer och det är protein - för att behålla muskelstyrka, ork samt stärka sitt immunförsvar. Vid minskad aptit är det viktigt att äta många små näringsrika måltider, till exempel genom att lägga till proteinrika mellanmål som ägg, kvarg, fet fisk eller nötter. Andra aptithöjande tips är att vara fysisk aktiv och äta tillsammans med andra.

- Det är roligt att Sollentuna var först ut med att utbilda seniora kostinspiratörer enligt Ät-up-metoden. Det här är ett konkret sätt att stärka både hälsa och livskvalitet för våra äldre, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

- Vi ser att aptiten ökar hos våra besökare, berättar Eva Ahlenius, frivilllig- och volontärsamordnare, och nu vill flera träffpunkter också ha detta på sitt program.

Ät upp Inspiratörer

Många är stammisar på träffpunkterna (det finns fem i kommunen), men det tillkommer också nya besökare som lockas av alla aktiviteter som erbjuds. Att luncherna är extra populära är tydligt och inte svårt att förstå. Men vad driver de tre kostinspiratörerna?

- Glädje! Och gemenskap! Det handlar om att jag gör något för andra som blir glada, säger Kattis.  

- För mig handlar det mycket om att röra på sig, äta bra och umgås. Jag mår bra av att känna att jag gör något för andra och att bidra till att bryta isoleringen, säger Robert som också är hälsoinspiratör.

- Det är kul att göra något och att testa nya saker, säger Agneta och fortsätter: Att folk kommer hit, äter och har trevligt ger mig energi!

Till nyhetsarkivet