Till navigation Till innehåll (s)

Narkotika /droger

Droger är skadligt och speciellt för unga vars kroppar och hjärnor fortfarande utvecklas. Förutom det är det också brottsligt att inneha eller sälja narkotika. Narkotikabrott kan göra att en ungdom inte får övningsköra eller blir av med körkortet.

Det finns många olika sorters narkotika eller droger. Några exempel är cannabis (t.ex. hasch och marijuana), spice, amfetamin, heroin och ecstasy. Vissa mediciner räknas också som droger, till exempel starka smärtstillande tabletter. Droger kan intas genom att röka, som tabletter eller i form av pulver. Medan vissa droger gör att den som använder drogen känner sig lugn och trött kan andra tvärtom få personen att känna sig pigg och glad.

Den vanligaste drogen bland unga är cannabis. Många former av narkotika är olagliga att använda, tillverka eller sälja. En del former av narkotika kan vara lagliga, men ändå skadliga om de används på fel sätt. Det kan till exempel vara vissa läkemedel eller preparat som kan köpas på nätet.

Tecken/symptom

Eftersom olika droger påverkar kroppen på olika sätt kan tecken och symptom se olika ut. Här är några exempel att vara uppmärksam på:

  • Skolk och skolfrånvaro
  • Försämrade skolresultat
  • Förändrat umgänge och kompisar som är drogliberala
  • Kraftiga humörsvängningar och aggressivitet
  • Fysiska tecken som röda ögon, förstorade pupiller, höjd puls, muntorrhet, hunger och sötsug

Stöd och hjälp

Källa

Alkohol och narkotika - skadligt bruk och beroende, 1177

Att använda droger, UMO