Samspelssvårigheter och anknytning
För att ett barn ska må bra och kunna utvecklas som person behöver hen någon att knyta an till. Den person som lever nära barnet behöver förstå barnets behov, och ge trygghet och tröst. En trygg anknytning gör det lättare för barnet att kunna lita på och känna sig trygg med andra människor.
Ibland kan det bli problem i kontakten med barnet när föräldern inte finns där på det sätt som barnet behöver. Det kan bero på en kris av något slag såsom en skilsmässa eller att en närstående blir allvarligt sjuk. Det kan också finnas problem som psykisk ohälsa eller missbruk hos föräldern vilket kan påverka förälderns möjlighet att vara en trygg och pålitlig omsorgsperson för barnet. Föräldern kan också ha egna svåra erfarenheter som gör att den inte förstår eller kan ge barnet det barnet behöver.
Tecken och symptom
Sök stöd om du som förälder inte själv kan finnas där på det sätt som barnet behöver. Be om hjälp från ditt eget nätverk, såsom vänner och släktingar. Ibland behöver du söka hjälp av vården.
Sök stöd och hjälp om en eller flera av dessa saker stämmer:
- Du är orolig för din kontakt med barnet.
- Du är orolig för att barnet inte känner sig trygg och mår bra.
- Du har svårt för att förstå barnet.
- Du har svårt att ta hand om ditt barns behov.
- Du har svårt att få kontroll över dig själv när du blir arg eller ledsen.
- Du har ett missbruk.
Beroende av vad som står bakom samspelssvårigheterna finns det olika former av hjälp att söka. Läs mer om olika anledningar, t.ex. psykisk ohälsa i familjen, här på SAGA Sollentuna. Du kan också få hjälp i relationen till ditt barn via verksamheterna nedan. Om det inte är rätt verksamhet för dig kan de ge dig råd om vart du kan vända dig.
Stöd och hjälp vid samspelssvårigheter
-
Barnhälsovården arbetar med att upptäcka och förebygga fysisk, psykisk och social ohälsa hos barn i förskoleåldern samt att stödja föräldrar i föräldraskapet. Verksamheten utgår från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt perspektiv. Barnhälsovården ska också uppmärksamma och påtala risker i barnets närmiljö samt hjälpa till att tidigt upptäcka och hjälpa barn som riskerar att fara illa.
Kontaktuppgifter
Sollentuna familjecentral
Edsbergs familjecentral
Rotebro familjecentral
-
Elevhälsan arbetar för att skolelever från förskoleklass till gymnasiet ska må bra både fysiskt och psykiskt. Uppdraget utgår från tanken att elever som mår bra har både lättare att tillgodogöra sig undervisningen och uppsatta mål i skolan och att må bra senare i livet. På varje skola finns ett elevhälsoteam som består av rektor, skolsköterska, specialpedagog och kurator och vid behov även skolläkare, psykolog och studievägledare.
Elevhälsoteamet har regelbundna möten då man tar upp aktuella behov och problem. Teamet kan ge någon av sina medlemmar i uppdrag att arbeta vidare med ett specifikt problem eller frågeställning, till exempel någon elev som behöver extra stöd i någon form. Kuratorer och skolsköterskor har vid behov enskilda samtal med elever. Samtalen kan röra till exempel oro, nedstämdhet, ensamhet, konflikter, självmordstankar, dataspelsberoende, problem med ätande eller självskadebeteende.
Kontaktuppgifter
Om elevhälsan på sollentuna.se
-
Socialkontoret tar emot alla anmälningar som gäller barn och ungdomar i Sollentuna.
Socialsekreterarna i mottagningsgruppen för barn och unga bedömer om anmälan är så pass allvarlig att en utredning enligt socialtjänstlagen ska göras.
Till mottagningsgruppen kan man ringa och konsultera i ärenden innan en anmälan görs. När en socialsekreterare bedömt att en utredning ska inledas lämnas ärendet till en annan socialsekreterare som genomför utredningen. Utredning kan leda fram till någon form av hjälp och stöd till barnet och barnets familj. Hos socialkontoret kan också barn och föräldrar själva ansöka om hjälp. När barn, ungdomar och deras familjer får stöd och hjälp följs detta alltid upp av en socialsekreterare.
Kontaktuppgifter
Mottagningsgruppen nås via kommunens kontaktcenter på telefonnummer: 08-579 210 00
-
Att vara förälder kan ibland vara svårt. Det kan bli mycket skrik och bråk, ditt barn kanske inte kan sova eller inte trivs i skolan eller förskolan. Eller så behöver du hjälp med att stärka ditt barns självförtroende. Kontakta enheten för föräldrastöd om du har frågor eller funderingar som handlar om att vara förälder.
Vi erbjuder:
- Enskilt stöd till dig som förälder
- Föräldrastöd i grupp
- Konsultation för skolor och förskolor.
Kontaktuppgifter
Telefon: 08-579 211 99
Information om stöd till föräldrar på Sollentuna.se
Om du misstänker att ett barn eller en ungdom far illa eller bör du göra en anmälan till socialtjänsten. Du som arbetar i en verksamhet som omfattas av anmälningsskyldighet är skyldig att anmäla till socialtjänsten.
Mer om oro för barn och unga och att göra en anmälan till socialtjänsten
Källa
Anknytning hos barn, 1177