Till navigation Till innehåll (s)

Så här får du kontakt med socialtjänsten

Det finns flera sätt att komma i kontakt med oss. Du kan ringa vår mottagningsgrupp via kontaktcenter på 08-579 210 00. Du kan också skriva till oss via ett webbformulär och kan då vara anonym.

Telefon

Du som kontaktar oss för första gången kan ringa vår mottagningsgrupp via kontaktcenter. De har telefonnummer:  08-579 210 00.

Om det är akut 

Om situationen är akut kan du ringa oss på socialkontoret via kontaktcenter på telefonnummer 08-579 210 00.

Om socialkontoret är stängt kan du ringa socialjouren på 010-444 05 00. Socialjouren är också en del av socialtjänsten i Sollentuna men jobbar på kvällar och helger.

Socialjouren har öppet

  • Måndag – torsdag 16.00-02.00
  • Fredag 14.00-02.00
  • Lördag och söndag 16.00-02.00
  • Vid andra tider, ring polisen på 112.

Kontakta din socialsekreterare

Om du redan har kontakt med socialtjänsten kan du kontakta din socialsekreterare på fornamn.efternamn@sollentuna.se eller ringa hens nummer.
Du ska ha fått information om hur du kontaktar din socialsekreterare vid ert första möte. Om du inte kommer ihåg vad din socialsekreterare heter kan du ringa kommunens kontaktcenter på 08-579 210 00 och fråga.

Du kan vara anonym

Du kan prata med oss på socialtjänsten utan att berätta vad du heter eller var du bor. Det kallas att vara anonym. Då kan du ställa frågor och ta reda på mer innan du bestämmer dig för om du vill berätta vem du är.
Många som jobbar med barn och unga, till exempel lärare eller fritidsledare, måste kontakta socialtjänsten om de tror att det finns en risk att en ung person far illa eller inte har det bra hemma. Dessa personer får inte vara anonyma.

Vad händer när du kontaktar soc?

Vi kommer att ställa frågor för att ta reda på om vi på socialtjänsten kan hjälpa till med ditt problem eller om det finns något annat ställe som kan ge bättre hjälp.

När du har kontaktat soc 

Känns det jobbigt att ringa själv?

Vill du inte kontakta oss direkt kan du alltid prata med till exempel ungdomsmottagningen först. Om det finns någon vuxen person som du litar på, kanske en släkting, en tränare, en lärare eller en skolkurator kan ni tillsammans ringa till oss. Du kan också be den vuxna personen att ringa till oss och berätta om det som är svårt.

Får mina föräldrar veta vad vi pratar om?

Om du är under 18 år behöver vi berätta för dina vårdnadshavare att vi har kontakt med dig. Känner du dig orolig för hur de kommer reagera vill vi gärna veta det. Då kan vi prata om hur vi ska göra det tryggt för dig innan vi pratar med dina föräldrar.

I vissa fall kanske det är för farligt för dig att vi pratar med dina föräldrar, till exempel om du har blivit slagen av dina föräldrar eller utsatt för sexuella övergrepp. Då kan vi vänta med att kontakta dem. Fråga gärna socialsekreteraren du pratar med om vad det innebär.
När du är över 18 år bestämmer du själv vilka vi får prata med.

Mer läsning för dig