Till navigation Till innehåll (s)

Geometri

Hur många trekanter finns det i en stjärna?

Begrepp

Kant, sida, hörn, lika, olika.
Tvådimentionella objekt; trekant/triangel, rund/cirkel, fyrkant/kvadrat, fyrkant/rektangel, romb, oval.
Tredimentionella objekt; klot, kub, cylinder, pyramid, kon.

Material

Saker som finns runt oss i vardagen både inne och ute,
byggklossar, leksaker, lekkuddar mm.
Geometriska 2- och 3-dimensionella former, papper, färgpennor, sax, lim, kartong, matteknappar, tangram, spiklådor, gummibandstavlor, lera, Lego, Duplo, geometriska former i genomskinlig plast.
Lärplattan med funktioner som kamera och videokamera samt matematiska appar.

Formpromenad

På formpromenaden ser barnen den cylinderformade papperskorgen, det konformade taket, det runda brunnslocket, de kvadratiska fönstren, den rektangulära dörren och den triangelformade vägskylten. Låt barnen fotografera eller filma med lärplattan det de ser så har de tillfälle att prata om det många gånger.

På samlingen kan de återberätta för kompisarna genom att visa filmen eller fotografierna de tagit med lärplattan. Till exempel kan de jämföra att vägskylten har samma form som osten och träklossen.

Benämn begreppen cirkel, kvadrat, rektangel, triangel... barnen förstår och kopplar till rund, fyrkant och trekant.
Tips! Klipp ut grundformerna i genomskinlig plast så att varje barn kan hålla upp dem och jämföra med föremålen i sin omgivning -hustaken faller ihop med triangeln, gatstenarna med kvadraten och så vidare.

Geometri i skogen

Leta löv och jämför de geometriska formerna. Lägg löven bredvid geometriska figurer som du tagit med dig. Bygg trianglar, kvadrater och rektanglar av pinnar och cirklar av rep. Barnen kan bilda figurer med hjälp av sig själva som verktyg. Hur många barn behövs för att bilda en triangel?

Geometri i sandlåndan

Lek sandformar och hinkar