Till navigation Till innehåll (s)

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledningens syfte är att stötta eleven i processen att själv göra väl underbyggda val inför framtida studier och yrkesliv. Studie- och yrkesvägledning finns tillgänglig för alla elever på skolan.

Skolans studie- och yrkesvägledare (SYV) heter Klara Steurer och är på plats i skolan:
tisdag em, torsdag hela dagen och fredag fm.

Elever och vårdnadshavare är varmt välkomna till mig för ställa frågor och ventilera tankar kring framtida studier och arbetsliv. Vill du boka in ett möte med mig är det lättast att nå mig genom att skicka ett mail. Det går också bra att ringa eller komma förbi mitt rum (jag sitter vid expeditionen).

Målet med studie- och yrkesvägledningen är att eleven ska:

  • Bli medveten om sig själv (få självkännedom) och om de valalternativ som finns samt bli medveten om relationen mellan sig själv och dessa.
  • Lära sig fatta beslut.
  • Lära sig att genomföra sina beslut.

Gymnasievalet - årskurs 9

I årskurs 9 träffar jag elever och vårdnadshavare för att informera och ge vägledning kring gymnasievalet. Alla elever har också minst ett individuellt vägledningssamtal med mig för att få chans att ventilera sina tankar och få svar på eventuella frågor.
Nyttig information om gymnasievalet hittar du på: www.gyantagningen.se

PRAO - årskurs 8 och 9

PRAO (praktisk arbetslivsorintering) är en obligatorisk och viktig del i skolutbildningen. Syftet med PRAO:n är att ge eleven en första inblick i arbetslivet men också att stärka elevens självförtroende.

Eleverna ordnar själva sina PRAO-platser. Detta för att det är bra att öva på att söka upp olika företag och det blir också ofta roligare om man har sökt något man själv är intresserad av. Börja leta PRAO-plats så snart som möjligt!

Information och tips om när/var/hur man kan hitta en praoplats ges till eleverna i god tid innan PRAO:n av lärare och SYV. Om man vill ha hjälp/stöd i sitt sökande efter PRAO-plats är man välkommen att kontakta SYV.

Här finns all information från studie- och yrkesvägledare Klara sparad

Kontaktuppgifter till Studie- och yrkesvägledare, Klara Steurer:
Mail: syg851@edu.sollentuna.se
Telefon: 08 579  221 29