Till navigation Till innehåll (s)

Prövning

För dig som vill läsa in en kurs på egen hand eller vill höja dina betyg anordnas prövningar.

För att göra en prövning ska du vara 20 år eller ha ett slutbetyg, examensbevis eller studiebevis från ett nationellt program i gymnasieskolan eller motsvarande utbildning.

För den som vill göra en prövning gäller:

  • Godkända betyg sedan tidigare - den studerande betalar 500 kr per kurs till utbildningsanordnaren
 
  • Ej betyg i kursen sedan tidigare - den studerande betalar 500 kr per kurs till utbildningsanordnaren
 
  • Betyget IG eller F från kommunal vuxenutbildning - kostnadsfritt för elev som studerar inom vuxenutbildningen
 

Innan du anmäler dig för prövning kontrollera att du anmäler dig till rätt kurs då ditt betygsdokument avgör vilka regler som gäller. För mer information kontakta Kunskapsparkens studie- och yrkesvägledare.

Kontakta någon av våra anordnare för information och anmälan till prövning. Avgiften betalas direkt till den skola där du gör prövningen. Planera din prövning i god tid eftersom en prövning kan vara omfattande.

Mellan den 17 juli 2021 och den 31 december 2022 gäller att den avgift som en skola får ta ut för en prövning får uppgå till högst 150 kronor för en elev som har slutfört sin utbildning i gymnasieskolan och har fått ett examensbevis eller studiebevis under 2020 eller 2021.

Den tillfälligt sänkta avgiften gäller för ett prövningstillfälle per kurs. För övriga prövande som inte har rätt till avgiftsfri prövning får avgiften som tidigare uppgå till högst 500 kronor.

Kontaktuppgifter till skolor som erbjuder prövning

Länkar

Ämnesplaner och betygskriterier för vuxenutbildningen fr.o.m. 1 juli 2012