Till navigation Till innehåll (s)
Familj med två barn äter frukost i köket.

Det behövs fler familjehem

Det är många barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar och behovet av trygga, stabila familjehem är stort. Jessie och Robert har varit familjehem i åtta år och vill nu uppmana fler att våga ta steget.

Under flyktingkrisen 2015 så bestämde Jessie och Robert sig för att göra skillnad på riktigt. De hade länge funderat på att göra något mer än att bara skänka pengar. Slutligen var det en vän som uppmuntrade dem att ta steget till att bli familjehem. Ett beslut som de idag är tacksamma för. Hittills har de gett trygghet till flera barn i åtta år.

En givande och meningsfull uppgift

Jessie och Robert gick förutsättningslöst in i uppdraget som familjehem, de visste inte riktigt vad de skulle förvänta sig. Nu med åtta års erfarenhet av uppdraget menar Jessie att det varit otroligt berikande.

- Tiden som familjehem har varit väldigt givande. Vi har byggt starka relationer med barnen, relationer som varar än idag. De har blivit som bonussyskon för våra biologiska barn och dörren står alltid öppen för dem.

Det är viktigt att placeringen blir bra för alla inblandade.

- Vi har kunnat vara med och påverka vilka barn vi tagit emot för att det ska fungera med vår familj, säger Jessie.

Familjehemsplaceringar anpassas efter familjens önskemål och efter barnets bästa. Familjer blir särskilt utvalda för just det barnet eller ungdomen som placeras hos dem.

Våga ta steget

Jessie och Robert talar varmt om livet som familjehem.

- Du får vara delaktig i att förändra ett barns framtid i positiv riktning, säger Jessie.

- Självklart har vi stött på utmaningar men främst har det gett oss mycket glädje och vi har verkligen vuxit som människor, fyller Robert i.

Till de familjer som sitter i samma sits som Jessie och Robert gjorde för åtta år sedan och funderar på att bli familjehem har de bara en uppmaning:

- Gör det! Alla barn har rätt till en trygg uppväxt.

Om familjen

Jessie och Robert är i 40-årsåldern och bor i ett villaområde utanför Stockholm med sina biologiska barn som är 7 och 13 år samt deras placerade barn som är 11 år.

Familjen i intervjun är inte den på bilden.

Att tänka på om du funderar på att bli familjehem

Hur ser de nuvarande familjeförhållandena ut? Har du tid och möjlighet att ta emot ytterligare en familjemedlem? Är alla i familjen införstådda och positivt inställda till en sådan förändring?

Vanliga frågor och svar om att vara familjehem