Till navigation Till innehåll (s)
Man och tonårstjej sitter vid köksbordet och gör läxor tillsammans.

"Som jourhem handlar det mer om brandsläckning"

Kärnan i att vara jourhem är att bidra med en lugn och trygg miljö under en omvälvande period. Ulrica har varit jourhem i ett par år och delar nu med sig av sin berättelse.

Ulrica har varit jourhem i ungefär två år och har hittills gett trygghet till en handfull barn i åldrarna 11 till 16. Ett jourhem tar emot barn eller ungdomar i akuta situationer, ofta med kort varsel. Under tiden barnet bor i jourhem utreder socialtjänsten barnets behov och situation.

Jourhemmet har en viktig uppgift i att bidra med en trygg miljö under denna omvälvande period. Vissa barn flyttar hem igen efter tiden i jourhemmet och vissa barn flyttar vidare till ett familjehem. 

Många spännande möten

 Ulrica har tidigare varit familjehem och hon jämför skillnaderna mellan de olika uppdragen.

  - Som jourhem handlar det mer om brandsläckning istället för att jobba mer långsiktigt med barnen. Det kan vara grundläggande saker som läkarbesök, optikerbesök eller liknande som blivit eftersatt.

Förkunskaperna om barnen är också lite olika.

 - Som familjehem har du mer bakomliggande fakta och historia om barnet. Som jourhem vet du sällan lika mycket om vem som kommer innanför tröskeln. Man behöver tycka om människor och tycka att nya möten är spännande. 

Uppdraget som jourhem kan vara utmanande men många beskriver det ändå som väldigt berikande. I många fall får man mycket tillbaka och mötet med barn och ungdomar kan vara lärorikt på flera sätt.

Krävs tid och engagemang

Ulrica beskriver hennes hem som en lugn och trygg miljö, något som hon menar är en förutsättning för ett fungerande jourhem. Hon säger själv att hon är ganska orädd, flexibel och öppen för nya utmaningar. Egenskaper som är viktiga för uppdraget enligt henne. Kommunikationen är väldigt viktig och det är en svårighet Ulrica upplevt.

- Jag har tagit emot ensamkommande barn som kunnat lite svenska. Men även barn som haft svårt att kommunicera på grund av bakomliggande trauman.

Ulrika är noga med att påpeka att det krävs mycket tid och engagemang att vara jourhem. Du behöver vara öppen och lyhörd. Kunskapen och erfarenheten kommer med åren.

Få ihop vardagen i en svår situation

Att skiljas ifrån ett barn kan vara känslomässigt utmanande och det sker regelbundet under din tid som jourhem. Därför är det en viktig egenskap att du kan hantera avslut.

- Jag gör det jag kan under tiden barnet är hos mig.

Trots att det är under en kort tid så kan det göra stor skillnad för barnet. Din roll blir att bistå med positiva känslor och en så normal vardag som möjligt under den tid barnet bor hos dig. Ulrica beskriver att uppdraget som jourhem handlar om att möta barn i kris och ge dem den trygghet och omtanke de saknat.

Att hjälpa barnen få ihop vardagen i en svår situation. I uppdraget som jourhem kan du ibland behöva stöd, för det har alla jourhem en egen jourhemskonsulent som följer nära i varje uppdrag.

Vanliga frågor och svar om att vara jourhem