Till navigation Till innehåll (s)

Stipendiater 2021

Kultur- och fritidsnämnden delar ut ca 130 000 kr i en lång rad stipendier och utmärkelser. Dessa delas ut vid en ceremoni på Edsbergs slott i december.

Kulturstipendiet

Sollentunabon Per Lindvall tilldelas priset för lång och imponerande karriär inom musik. Hans bidrag inom slagverk och trummor har lett till spelande på 664 plattor och över 5600 låtar. Per medverkade på ABBA:s skiva Super Trouper och spelat på de flesta produktioner signerade Björn och Benny, så även på de nya låtarna med ABBA. Genom åren har Per också jobbat som studiomusiker. Han har även turnerat med många skandinaviska artister, allra mest med A-HA som Per spelade med i sju år på stora arenor över hela världen.

Ung kultur

Leonid Muravjov tilldelas stipendiet för ung kultur för sitt engagemang som accordionspelare. Leonid är 18 år och studerar på Lilla Akademins Musikgymnasium och Conservatoire à rayonnement régional de Paris. Leonid har under sina år som accordionspelare deltagit i internationella musiktävlingar världen runt och dussintals konserter och festivaler i konsertsalar, kyrkor, slott, bygdegårdar, amfiteatrar m.m., ibland med kungliga förtecken. Leonid har vunnit priser på prestigefulla tävlingar i Stockholm, Klingenthal, Castelfidardo, Pula, St. Petersburg och Prag. Han har get ut ett album och spelats in på TV upprepade gånger. 2016 blev Leonid tilldelad utmärkelsen “Årets dragspelare” av SDR, Sveriges Dragspelares Riksförbund efter ett år fullt av tävlingsframgångar och konsertuppträdanden.

Stipendiet till unga idrottare

Emelie Westlund och Nathalie Westlund tilldelas stipendiet för unga idrottare. Deras passion för gymnastik är en inspiration och deras satsningar för att tävla internationellt på EM, VM och OS har gett resultat. Båda har vunnit flera titlar i nationella tävlingar och deras engagemang för sporten syns inte bara i Sverige utan förhoppningsvis även i VM i Japan 2021.

Initiativtagare

Magnus Ekqvist tilldelas stipendiet för årets initiativtagare. Magnus Ekqvist har på eget bevåg skapat en unik miljö i Häggvik. I Julas gamla lokaler har han skapat en tropisk inomhusmiljö, Sthlm Beach Club, med beachvolleybollplaner och mycket mer. Det finns mängder av ungdomsgrupper i en vänlig och familjär miljö och med möjligheter för nybörjare i alla åldrar att lära sig spela padel.

Föreningsledare

Maria Rignér, ordförande Rotebro Innebandyklubb

Maria Rignér har ett stort engagemang för att utveckla Rotebro IBK till en klubb som ska vara en plats där alla kan vara med på sina villkor. Hon har varit ordförande i Rotebro IBK (Innebandy) i tre år. Innan dess var hon knatteansvarig i styrelsen. Hon har engagerat sig i styrelsearbetet och jobbar med jämställdhet, kommunikation och långsiktigt utvecklingsarbete. Hon var med och tog fram en jämställdhetspolicy för två år sedan.

Thomas Bindzau, Töjnan Innebandyklubb

Thomas Bindzau är en eldsjäl inom Töjnan IBK. Thomas har under flertalet år både varit ledare i klubben och varit delaktig i styrelsearbetet i Töjnan IBK. Samtidigt har han också varit Cupgeneral för Töjnan Tiger Cup, som genomförts för 11:e året nu i höst. En cup som under en helg fyllde sju hallar i Sollentuna med 32 klubbar - 200 matcher – 2000 spelare - 400 ledare.

Släkten Rudbecks stipendium

Matilda Eliasson tilldelas Släkten Rudbecks stipendium. Matilda har de senaste fem åren forskat om konstnären Märta Rudbeck (1882-1933), dotter till generalmajor Zachris Rudbeck (1832-1909), uppvuxen på Edsbergs slott i Sollentuna. Forskningen slutfördes föregående år med en masteruppsats i konstvetenskap vid Uppsala universitet. Projektet består av två delar, dels masteruppsatsen om konstnären Märta Rudbeck, dels en populärvetenskaplig bok om kvinnliga konstnärers förutsättningar under 1800- och 1900-talen, som knyter an till utställningen Rebeller & Mademoiseller: Toll, Kleen och Rudbeck på Norrköpings Konstmuseum där Matilda även kommer att föreläsa om Märta Rudbecks konstnärskap under hösten.

Sofiapriset

Andreas Näsman tilldelas Sofiapriset för hans arrangerande av båttur från Nybrokajen till Ångbåtsbryggan i Sollentuna t/r under flera år. Andreas har under ett antal år arrangerat och ansvarat för en fantastisk reklam för Sollentuna och Edsviken. Båtresan visar hur vackert det är här i Sollentuna och hur lätt man kan ta sig in till stan sjövägen om man bara vill.