Till navigation Till innehåll (s)

Stipendiater 2020

Kultur- och fritidsnämnden delar ut ca 140 000 kr i en lång rad stipendier och utmärkelser. Dessa delas ut vid en ceremoni på Edsbergs slott i december.

Kulturstipendiet

Amed Bozan är utbildad vid Stockholms dramatiska högskola. Amed debuterade 2011 med sin monolog Drömtjuvarnas rike på Teater Satelliten i Sollentuna. Monologen skrev han tillsammans med dramatikern Christian Augrell. Amed har även en av huvudrollerna i tv-serien Kalifat som regisserades av Goran Kapetanović. Serien hade premiär på SVT och Netflix i januari 2020. För sin rollprestation i Kalifat blev Amed 2020 belönad med Kristallen för årets manliga huvudroll.

Marianne Sand är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Edsbergs slottsteater. Utöver engagemanget vid Edsbergs slottsteater så har Marianne haft uppdrag inom tv och film. Marianne sökte stipendiet för att vidare kunna skriva och regissera teater för barn och vuxna i Sollentuna. Hennes arbete med att skapa och sprida teater och kultur i Sollentuna har varit otroligt lyckat och föreställningen “Näktergalen - en musikalisk föreställning om Jenny Lind” var en succé.

Ung kultur

Astrid Hillerud tilldelas stipendiet ung kultur för sitt engagemang inom klassisk musik. Astrid är en lovande cellist och hon studerar på Kungliga Musikhögskolan i Edsberg. Hon har spelat cello sedan hon var fem år gammal. Astrid bor i Sollentuna och hon sökte stipendiet för att kunna utveckla sitt spelande.

Unga idrottare

Emil Johansson tilldelas stipendiet för unga idrottare då han under de senaste åren etablerat sig som en av landets främsta talanger inom framförallt långsprint. 2018 tog sig Emil oväntat till final i Senior-SM i Eskilstuna på 400 meter, något som födde en nyfikenhet runt om i Sverige. Han tog guld på 400 meter vid Europeiska ungdoms-OS i Baku med tiden 47,69. Under åren så har Emil tagit många medaljer vid alltifrån ungdoms-OS till inomhus-SM för seniorer.

Boris Kunos fotostipendium

Jessica Silva Hurtado tilldelas Boris Kunos fotostipendium. Hon är en ung fotograf och formgivare som fotograferar platser och evenemang. Jessica vill med hjälp av drönare studera och fotografera Sollentuna på nya sätt. Genom att visa upp allt vad Sollentuna har att erbjuda så vill hon locka turism och skapa en attraktiv bild av Sollentuna för alla.

Initiativtagare

Trädgårdsorkestern tilldelas stipendiet för årets initiativtagare. Trädgårdsorkestern har under sommaren 2020 spridit kultur i hela Sollentuna med sina konserter och föreställningar för barn och gamla. Deras spelningar för de äldre under sommaren har varit rörande och glädjefyllda. Deras metod att på ett enkelt sätt sprida kultur till många har varit populärt och deras engagemang för projektet är mycket stort. Trädgårdsorkestern är ett fantastiskt och unikt initiativ som förtjänar att uppmärksammas.

Föreningsledare

Lina Isaksson, Turebergs Friidrottsklubb

Lina Isaksson är ung och driven och har under tre års tid varit ledare för Paragruppen i Sollentunas Friidrottsklubb. Hennes engagemang har även innefattat att anordna sommarfriidrottsskola för barn med funktionsnedsättning. Hennes glädje och engagemang är otroligt viktigt för barnen.

Mathias Törnblom, Sollentuna HK, Rotebro IS

Mathias Törnblom är handbollsledare för flickor. Han har skapat en laganda som ser till att många är kvar i idrotten och trivs tillsammans. Mathias hjälper även till med regionala satsningar och stöttar flickorna. Hans outtömliga positiva ledarskap gör att flickorna trivs och utvecklar en laganda vilket gör att många stannar kvar i idrotten.

Lovvärd insats

Teater Satelliten

För sitt engagemang och arbete med den dagliga verksamheten tilldelas Teater Satelliten stipendiet för Lovvärd insats. Att skapa en inkluderande teater som bidrar till kulturen och som gör Sollentuna till en bättre plats är något som bör uppmärksammas. Teater Satelliten är pionjärer i Sverige med sin inkluderande teater för alla.

Linn Maria Wågberg

Linn Maria Wågberg skapade facebookgruppen “Coronahjälpen i Sollentuna” och hennes initiativ har hjälpt otroligt många personer med stöd under svåra tider. På kort tid har gruppen nått ett stort antal personer i kommunen och många har fått hjälp med saker i sin vardag tack varje Linns initiativ.

Ulf Svenson

Ulf Svenson är en badmintontränare som ständigt sprider glädje. Hans engagemang på träningarna smittar av sig och hans glädje gör träningarna till mer än bara motion. Han ger beröm och hjälper alla att utvecklas, oavsett ålder eller idrottsnivå.

Fredrik Hahne

Fredrik Hahne är ordförande i Viby Basket och hans engagemang för Viby basket är en inspiration för många. 2007 startade Fredrik Viby basket tillsammans med några andra föräldrar och sedan dess har föreningen vuxit mycket vilket har kommit många unga till gagn. Idag har föreningen 80 ideella ledare.

Släkten Rudbecks stipendium

Magnus Cedergren tilldelas Släkten Rudbecks stipendium. Stipendieprojektet går ut på att i text sammanfatta Sollentunas förhistoria. Arkeologin och kunskapen om Sollentuna förhistoria har gått framåt och nya upptäckter har gjorts. Detta vill Magnus uppdatera genom sina studier.

Sofiapriset

Per-Ove ”Knappen” Stålknapp är född och uppvuxen i Sollentuna och har arbetat med att skapa musik och glädje på Funkisfestivalen i många år. Han är kapellmästare och artistcoach samt brinner för att skapa och hjälpa andra i deras skapande.

Byggnadsvårdsdiplom

Byggnadsvårdsdiplom 2020 tilldelas Altira Förvaltning AB för sin kulturhistoriskt anpassade förvaltning av skolhuset i Rådan, Silverdal, kallat Magasinet 1. Axel och Sofia Alms stiftelse lät 1890 uppföra den mäktiga skolbyggnaden i Rådan efter ritningar av Axel Kumlien. Byggnaden är mycket tidstypisk med symmetriskt och centralt placerade frontespiser på de fyra fasaderna, en putsrusticerad bottenvåning och däröver röda tegelfasader. Hela Rådan exproprierades av staten under andra världskriget. Då Sollentuna kommun övertog ägandet 1989 var byggnadens underhåll kraftigt eftersatt. När exploateringen av Silverdal genomfördes övergick ägandet av skolbyggnaden till Skanska vilka genomförde en total och genomgripande restaurering. Altira Förvaltning AB har sedan de övertog ägandet 2013 på ett förtjänstfullt sätt förvaltat byggnaden med traditionella material och metoder. På så sätt bevaras ett för Sollentuna unikt och värdefullt skolhus.