Till navigation Till innehåll (s)

Välkommen till Edsbergs slott! 

Edsbergs slott har möbler och inredning som ger en bild av hur det såg ut då det var ett hem åt familjen Rudbeck under nästan 200 år.

Edsbergs slott är Sollentunas kulturhistoriska hjärta. Det uppfördes 1760, men vissa delar är äldre än så. Källaren är från 1600-talet då ett träpalats stod här.

Huset har ca 46 rum och kök. Edsbergs slott är öppet onsdagar kl. 10 – 15, söndagar stängt tills vidare . Paradvåningen är inredd för att ge en bild av hur det såg ut då det var ett hem åt familjen Rudbeck. Hit är du också välkommen på kulturevenemang, visningar och öppna hus!

Besöksadress: Landsnoravägen 10, Sollentuna

Evenemang på Edsvik 

Gå runt i slottet med mobilguide

Kort historik

Edsbergs gård uppfördes ursprungligen omkring år 1630. Greven Gabriel Bengtsson Oxenstierna, övertog gården någon gång under 1630-talet. Flera kungligheter har varit på besök här. 1645 gästade drottning Kristina och år 1670 var kung Karl XI och änkedrottningen Hedvig Eleonora ”till måltids”.

Malla Silfverstolpe (1782-1861) växte upp på Edsberg. Hennes dagbok är en unik skildring av livet på Edsberg. År 1879 skrevs det i boken Upplands herregårdar ”En naturskönare plats för anläggandet af ett herresäte, der Edsberg är beläget, torde vara svår att finna.” Och detta klingar sant än idag.

Familjen Rudbecks tog över slottet 1757 och byggde ett nytt stenhus på platsen, som stod klart 1760. Godset var kvar i familjen Rudbecks ägo till 1959 då familjen flyttade och kommunen tog över fastigheten.