Till navigation Till innehåll (s)
Stående cykel på cykelväg

Trafikantveckan 2020 

Sollentuna kommun deltar i kampanjen Trafikantveckan som pågår 16- 22 september. Kampanjen samordnas av Trafikverket och är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Var smart - Res smart!

16-22 september pågår Europeiska Trafikantveckan som samordnas av Trafikverket. Kampanjen är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Det tycker vi är viktigt och vårt mål är att 20 %  av alla resor i kommunen ska göras med cykel år 2030. Temat för Trafikantveckan 2020 är Fossilfria resor för alla och årets slogan är " Var smart- Res smart!". Sollentuna kommun deltar i kampanjen Trafikantveckan och vi arbetar med olika åtgärder som ska underlätta för dig som vill ta dig fram genom att gå eller cykla. 

Tävling: Vinn cykeltillbehör

Under perioden 14- 27 september kan du vinna en ryggsäck med smarta saker som du behöver för att fortsätta cykla i höst och vinter. Vi har totalt 15 ryggsäckar som vi tävlar ut. Du tävlar genom att svara på olika frågor och du hittar svaren här på hemsidan och med hjälp av vår cykelkarta samt appen Avenza Maps.  Vi lägger upp en ny fråga varannan dag och du kan svara på varje fråga flera gånger, men du kan bara vinna ett pris per person.

I appen Avenza Maps kan du till exempel följa din resa via GPS, hitta cykelvägar till populära resmål i kommunen, lägga till egna platser eller dela med dig av din rutt till andra! Här hittar du mer information om cykelkartan och hur du laddar ner appen:

Sollentuna kommuns cykelkarta och appen Avenza Maps

Här hittar du tävlingsfrågorna:

Tävlingsfråga 1 - öppnar 14 september
Tävlingsfråga 2 - öppnar 16 september
Tävlingsfråga 3 - öppnar 18 september
Tävlingsfråga 4 - öppnar 20 september
Tävlingsfråga 5 - öppnar 22 september
Tävlingsfråga 6 - öppnar 24 september
Tävlingsfråga 7 - öppnar 26 september
 
För varje fråga får du lämna din e-postadress för att vi ska kunna kontakta dig om du vinner. När tävlingen är avslutad kommer vi meddela samtliga vinnare via e-post i början av oktober. Sedan kommer vi radera dessa uppgifter.

Detta vinner du: 

 • Ryggsäck i lättare trekantsmodell med en axelrem.
 • Reflexväst i unisexmodell, one size
 • Sadelskydd
 • Led-cykellampa, bakljus
 • Kit för cykelreparation
 • Reflexband
 • Regnponcho 

 

Bilden föreställer vinsterna i tävlingen under Trafikantveckan 2020: Ryggsäck, reflexväst, sadelskydd, cykellyse, reparationskit, reflexband och regnponcho

Tips för vintercykling

Här hittar du en film där Moa Rasmusson (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och i föreningen Svenska cykelstäder, berättar om vad du kan tänka på om du vill kunna cykla året om. 

Film med tips för vintercykling

Exempel på åtgärder för dig som vill resa smart:

Åtgärder klara under 2019
 • Ny cykelväg längs Stäketvägen (väg 267)
 • Breddad och separerad gång- och cykelväg längs Frestavägen
 • Kampanj för elcyklister
 • ”Cykling utan ålder” för kommunens äldre
 • 10 st busshållplatser tillgänglighetsanpassade i Rotebro
 • Cykelskola för vuxna. (i samarbete med Cykelfrämjandet)
Pågående arbeten 2020-2021
 • Arbeten för förbättrad trafiksäkerhet och tillgänglighet i Rotebro och norra Edsberg
 • Arbete för trafiksäkra skolor i Rotsunda gård
 • Ny cykelväg längs delar av Norrvikenleden mellan Vintervägen (Norrviken) och Staffans väg (Rotsunda)
 • Ny signalreglering för cyklister i korsningen Vibyvägen-Norrvikenleden

Läs mer om kommunens cykelarbete!

Se filmen där våra politiker cyklar på den nya cykelbanan längs Bagarbyvägen

Trafikpolicy som prioriterar gång och cykel

Sollentuna kommun har en trafikpolicy som säger att gångtrafikanter ska prioriteras högst, därefter cyklister, kollektivtrafik, nyttotrafik och sedan biltrafik. Det innebär att när nya gator anläggs, eller befintliga byggs om, ska gående och cyklister få bra med utrymme och infrastrukturen ska utformas så att gång-, cykel- och kollektivtrafik premieras.

Trafik- och transportlösningar är även ett fokusområde i Sollentuna kommuns miljöpolicy. Genom att delta i Trafikantveckan vill kommunen inspirera och motivera invånarna till att i så stor utsträckning som möjligt gå, cykla och åka kollektivt. För att klara målen i Parisavtalet, dvs att vi ska minska utsläppen av växthusgaser och hålla den globala temperaturökningen väl under 2 ⁰C, och helst begränsa den till 1,5 ⁰C, är det viktigt att vi alla ser över hur vi reser för att försöka resa så klimatsmart som möjligt.

Sollentuna kommun satsar aktivt på att främja cykling. Läs mer om våra cykelsatsningar.

Länkar

Trafikverket har samordningsansvar för Europeiska Trafikantveckan. Du kan läsa mer om kampanjen på: trafikverket.se