Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Frågor och svar om Komvux

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kunskapsparken
Turebergsvägen 1B, 3 tr
191 47 Sollentuna
Telefon: 08-579 220 01
E-post: kunskapsparken@sollentuna.se

 

Frågor och svar om Komvux

Vem får studera på Komvux?

Du ska vara folkbokförd i Sollentuna kommun. Du ska vara minst 20 år, eller ha gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet. Du som saknar dessa dokument får studera på Komvux från och med juli månad det år du fyller 20 år.

Komvux är till för dig som behöver läsa in grundskolan eller gymnasiet, och för dig som behöver komplettera dina betyg för att ansöka till universitet, högskola eller yrkeshögskola.

För att studera på sfi måste du vara minst 16 år, ha personnummer från Skatteverket och vara folkbokförd i Sollentuna kommun eller vara EU/EES medborgare och bo i Sollentuna kommun.

Får jag läsa om kurser för att höja mina betyg? 
Nej, du får inte läsa om en kurs som du redan har ett godkänt betyg i. För dig som redan har kunskaper i en kurs eller vill höja godkända betyg anordnas prövningar. Läs mer om prövning
.

Hur långa är kurserna?
Kurstiderna varierar beroende på utbildning. 

Hur ansöker jag till en kurs?
Om du vill anmäla dig till en kurs skapar du först ett konto i webbkatalogen för att sedan göra en webbansökan. Webbkatalogen hittar du längst ner på den här sidan och under fliken "Ansökan till våra kurser" i menyn till vänster.

När kommer beskedet?
När får jag veta om jag fått plats på kursen eller utbildningen jag har sökt? Kallelse skickas från sökt skola cirka en till två veckar före kursstart. Om du inte har fått plats får du besked om det av Kunskapsparken i Sollentuna.

Startar alltid kurserna?
Kurserna startar endast vid tillräckligt stort deltagarantal.

Finns det platsgaranti?
På gymnasial nivå finns det ingen platsgaranti. Om det är fler sökande än det finns ekonomiska resurser för görs ett urval. De med kort tidigare utbildning har företräde framför de med längre enligt förordningen om kommunal vuxenutbildning.

Kan jag läsa i Sollentuna om jag bor i en annan kommun?
Om du är folkbokförd i en annan kommun än Sollentuna kommun och vill studera hos någon av våra skolor, måste du skriva ut din ansökan du gjort hos Sollentuna kommun och skicka den till vuxenutbildningen i din hemkommun. Motivera i ansökan varför du vill studera i Sollentuna kommun. Det är din hemkommun som bestämmer om du får eller inte får läsa de kurser du sökt.

Om jag bor i Sollentuna kan jag läsa i en annan kommun?
Om du är folkbokförd i Sollentuna kommun och vill läsa en kurs i en annan kommun, måste du fylla i en ansökan i den kommun du vill studera i. Motivera i ansökan varför du vill studera i den andra kommunen. Skicka sen ansökan och betygskopior till oss på Kunskapsparken i Sollentuna. Vi bestämmer om du får eller inte får läsa de kurser du sökt. Söker du en yrkesutbildning och är arbetslös, bifoga ett intyg från Arbetsförmedlingen som intygar att du är arbetslös.

FInns det hjälp för mig som har gamla kunskaper i matematik?
För att underlätta för dig som vill studera matematik och har förkunskaper grundade på de gamla kurserna (matematik A-E) eller behöver fräscha upp dina kunskaper, har det tagits fram orienteringskurser, som är ett tillval till de ordinarie kurserna i matematik. De är tänkta att täcka de ”kunskapsluckor" som eventuellt kan finnas, eftersom innehållet i de gamla och nya kurserna till viss del skiljer sig åt. 

Vad är studiestödspoäng?
Varje kurs har ett antal gymnasiepoäng eller verksamhetspoäng. Poängen visar kursens omfattning och ligger till grund för beräkningen av studiemedel. under fliken Studieekonomi  kan du läsa mer om studiestöd.

Publicerad: 23 januari 2019