Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Utländska betyg

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kunskapsparken
Turebergsvägen 1B, 3 tr
191 47 Sollentuna
Telefon: 08-579 220 01
E-post: kunskapsparken@sollentuna.se

 

Information om bedömning av utländska betyg

Om du har en utländsk gymnasieutbildning eller universitetsutbildning eller eftergymnasial yrkesutbildning kan UHR (Universitets- och Högskolerådet) bedöma om din utbildning motsvarar en svensk utbildning. En sådan bedömning kan man bland annat använda när man söker till högre studier eller arbete i Sverige. Ansök om bedömningen i god tid eftersom det kan ta upp till 6 månader innan man får resultatet.

Yrken som kräver auktorisation
Vissa yrken är reglerade genom lag. Det betyder att det finns en beskrivning av vad som krävs för att få arbeta inom yrket. Det kan vara en examen eller en auktorisation, legitimation eller annat formellt erkännande.

För att få arbeta inom ett sådant yrke måste man ansöka om erkännande hos den behöriga myndigheten för yrken som till exempel Revisorsnämnden (auktoriserad revisor), Socialstyrelsen (hälso- och sjukvårdsyrken) och Jordbruksverket (veterinär).

Behörighetsreglerna för utländska betyg
Antagning.se kan du titta på behörighetsreglerna för utländska betyg samt räkna ut jämförelsetalet för ditt utländska gymnasiebetyg.

Publicerad: 26 juni 2018