Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Dags att söka stipendier

Stipendiater 2019

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Nu delar Sollentuna kommun ut sammanlagt 140 000 kr i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur- och fritidsområdet. Det stora kulturpriset på 60 000 kronor går till Mathias Algotsson.

Sollentuna kommuns stipendier och utmärkelser kultur- och fritidsområdet tilldelas:

Mathias Algotsson får stora kulturstipendiet på 60 000 kr

Pianisten och kompositören Mathias Algotsson har varit aktiv sedan mitten av nittiotalet och har sedan dess spelat runt om i världen med flera välkända namn, t.ex. Barbara Hendricks, Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson (the Real Group) och Svante Henryson. Mathias har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar och är också en uppskattad kompositör. Han har, förutom till egna grupper, skrivit musik bland annat till Sofia Vokalensemble, Gustaf Sjökvists Kammarkör och S:t Görans Kammarkör. Mathias har gjort sju album i helt eget namn, senast ”Home at Work Again” med egen kvartett. Mathias har under åren belönats med en flera olika priser och stipendier, bland annat fick han Thore Swanerudstipendiet 1997 och Arne Domnérus Guldsax. Mathias är därmed den ende icke-saxofonist som fått Guldsaxen. Mathias är bosatt i Sollentuna. Han spelar också in sin musik här och uppträder med jämna mellanrum i Sollentuna. Han har även tidigare undervisat på Kulturskolan.

Stipendiet Ung kultur på 20 000 kr till Olivia Lerjestad

Olivia Lerjestad är en ung dansare som är tränad inom flera genrer, t.ex. balett och modern dans. Hon går idag på skolan Ballet International samt på Viktor Rydberg Jarlaplan inriktning dans. Olivia har utövat dans under hela sitt liv och fått möjligheter att åka på sommarskolor för dans i flera länder, t.ex. USA, Österrike, England och Tyskland. Upplevelsen och undervisningarna utomlands är en viktig del i dansyrket och ett viktigt mål med utbildningen.

Stipendiet till unga idrottare på 20 000 kr till Ida Boman 

Ida Boman är 16 år och ett av Sveriges framtidsnamn i ishockey. Ida är en stor målvaktstalang och har redan gjort några matcher i svenska damhockeyligan. Utöver det har 16-åringen även fått träna med Väsby IK:s herrlag, som spelar i Hockeyettan. Förra året så var hon med och vann guld i Stålbucklan och i år fick hon motta Stockholmsplaketten från Stockholms ishockeyförbund.  

Boris Kunos fotostipendium till Emma Lundholm

Emma Lundholm nyligen tagit examen från media- och kommunikationsvetenskapsprogrammet vid Uppsala universitet. Hon är uppväxt i Bollstanäs och vill dokumentera Sollentuna och vår tid här. Hennes kärlek för fotograferade och dokumenterande har alltid funnits och hennes talang har utvecklats med åren.

Premium till årets initiativtagare 

Tonårsföräldrar i Sollentuna - Nina Wallenberg, Anna Kronstedt, Caroline Erlandson och Linda Idevall tilldelas Sollentuna kommuns premium till årets intiativtagare. Under sommaren 2019 startade ett engagemang hos några tonårsföräldrar i Sollentuna genom skapandet av en facebookgrupp för att skapa trygghet för barn och ungdomar i kommunen. Deras initiativ visar på stort engagemang och gruppen är en viktig aktör för trygghet i Sollentuna. Facebookgruppen har på ett engagerat sätt lyckats samla många ideella att ett par kvällar i veckan finnas ute i samhälle för att som vuxna vara med och skapa ett tryggare Sollentuna.

Årets föreningsledare 2019

Ketil Turner är en mångårig ledare inom både Sollentuna Volleyboll, Helenelunds bandy och Sollentuna kanotsällskap och varit viktig i Sollentunas föreningsliv.

Cecilia Lallerman är initiativtagare till en friidrottsgrupp för barn med särskilda behov. Cecilia är mamma till Svea som har Down syndrom. Då dottern tränade friidrott med en grupp andra barn märkte Cecilia att Svea hade svårt att hänga med. Hon orkade helt enkelt inte med alla övningar, hon kom ofta lite efter samt hängde inte med i de snabba vändningarna eller instruktionerna. Cecilia råkade av en händelse träffa personer från Parasportförbundet och så inleddes diskussionerna om att starta en grupp inom friidrott för barn med särskilda behov. Efter mycket planering med både Turebergs friidrottsklubb, Parasportförbundet och Sollentuna kommun kunde gruppen starta igång september 2017. Turebergs FK är nu igång med två parasportsgrupper och Cecilia har engagerat sig även i TFK:s styrelse och sitter sedan mars 2019 i styrelsen för Parasport Stockholm. TFK:s satsning på parasport har varit väldigt lyckad och uppmärksammats på flera håll som ett gott exempel och det har vi Cecilia att tacka för.

Sollentuna kommuns premium för lovvärd insats 2019

Emelie Thorén är ordförande i Sollentuna Ungdomsråd (SUR). Sollentuna ungdomsråd arbetar ideellt för att främja ungt engagemang och för att vara ett organ för samråd mellan kommunens politiker och ungdomar. Det gör SUR bland annat genom temadagar, skolbesök och medverkan på kommunens olika event. SUR fungerar även som remissorgan för kommunstyrelsen och bidrar med ett politiskt opartiskt perspektiv i frågor som rör ungdomar och barn.

Bengt Becker tilldelas premiet för sitt starka engagemang för att skapa ett Sjösportcentrum vid Norrvikens IP. Både Sollentuna kanotsällskap och Sollentuna skridskosällskap kommer att samverka kring att göra anläggningen till en attraktiv samlingsplats för regionen.

Monica Törnqvist tilldelas premiet för mångårigt ledarskap inom körmusik som är en stor folkrörelse i Sverige. Hon har bl a under många år dirigerat Kummelby gospel.

Michael Ohly är en eldsjäl och ledare inom nattvandrarorganisationen Morsor och farsor i Sollentuna. De samlas varje fredagskväll i Satelliten och bestämmer i vilket område de ska nattvandra och hjälpa ungdomar till ett tryggare Sollentuna.

Sofiapriset 2019 till Sollentuna Konstronda 

Sollentuna Konstronda är en viktig del i kulturutövandet i Sollentuna kommun och har funnits i 20 år. Konstnärerna, verksamma i Sollentuna inom olika genrer, presenterar sin konst i sina egna ateljéer under otvungna former under konstrondahelgen. Evenemanget är mycket populärt och publiken får ta en aktiv del i hur konstnärerna jobbar. Olika stilar och tekniker demonstreras generöst. Stundtals är ateljéerna proppfulla av gäster. Vanliga besökare både från Stockholms län och andra platser samt konstföreningar i egna bussar, har genom åren kommit och besökt evenemanget.

Sollentuna kommuns byggnadsvårdsdiplom 2019

Tom Axelsson med familj tilldelas Byggnadsvårdsdiplomen för restaureringen av Grindstugan vid Edsberg. Grindstugan ligger vid grinden in till allén som leder fram till Edsbergs slott. Byggnaden är en enkammarstuga uppförd år 1809 som nådehjonsstuga åt Thure Gustaf Rudbecks polske trontjänare Wojtnik och dennes hustru. Den ursprungliga delen har nu på ett förtjänstfullt sätt återfått en karaktär av sekelskiftet 1900 samt den moderna tillbyggnaden har givits en färgsättning som underordnar sig omgivningen och framhäver Grindstugan. Som en viktig del i Sollentunas främsta kulturmiljö är Grindstugan återigen en prydnad.

Släkten Rudbecks stipendium

Då ingen ansökan för Släkten Rudbecks stipendium 2019 har inkommit till kultur- och fritidskontoret så delas inget pris ut i denna kategori i år.

Publicerad: 28 oktober 2019