Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Dags att söka stipendier

Stipendiater 2017

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Nu delar Sollentuna kommun ut sammanlagt 150 000 kr stipendier för prestationer och initiativ inom kultur- och fritidsområdet. Det stora kulturpriset på 60 000 kronor går till Anna Ternheim.

Sollentuna kommuns stipendier och utmärkelser kultur- och fritidsområdet tilldelas:

Anna Ternheim för stora kulturstipendiet på 60 000 kr

Anna Ternheim har gett ut sju album, skrivit musik till filmer och TV-serier och fått en rad utmärkelser. Anna Ternheim är uppvuxen i Sollentuna. Här påbörjade hon sin musikaliska resa på Sollentuna kulturskola, Sollentuna musikklasser och Rudbecks musiklinje. Sina första framträdande gjorde hon på biblioteken här och på ungdomsgården Galaxen i Edsberg. Våren 2018 kommer hon skriva och spela in sjunde studio plattan utan ett stort skivbolag i ryggen.

- Hade det inte varit för Sollentuna musikklasser och den uppbackning jag fick av lärare under min uppväxt kanske jag hade gjort något annat idag. Det är stort att få det här stipendiet, jag känner mig mycket hedrad, säger Anna Ternheim.

Stipendiet Ung kultur på 20 000 kr till Kristina Leesik

Kristina Leesik är född och uppvuxen i Sollentuna. Hon studerar en kandidat i svensk folkmusik på Kungliga musikhögskolan där fiol är hennes huvudinstrument. Musikintresset började tidigt. Som 8-åring började hon spela fiol på Sollentuna kulturskola där hon var med i folkmusikgruppen gruppen Klasrofiol. Även hon gick på Rudbeck med musikinriktning. Under sin utbildning vid KMH har Kristina gjort ett projekt vid Västanå teater och i vår praktisera hon med Riksteatern och föreställningen "Sång till välfärden".

- Jag känner mig väldigt glad och hedrad som tilldelats Sollentunas Ung kultur stipendium! Det betyder väldigt mycket för mig att få uppskattning speciellt från min hemkommun, eftersom Sollentuna alltid ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill tacka juryn och alla som hjälpt och stöttat mig med musiken genom åren. Utan dem hade jag aldrig varit där jag är idag!, säger Kristina Leesik.

Stipendiet till unga idrottare på 20 000 kr till Sara Rask

Sara Rask siktar på att bli världen bästa slalomåkare. Nu tilldelas hon Sollentuna kommuns stipendium till unga idrottare.Sara Rask började sin resa i Väsjöbacken och Sollentuna slalomklubb. Hon är nu rankad etta i världen i slalom och tvåa i storslalom för damer födda -00. 
-Det känns jättekul att bli uppmärksammad för det man gör och att få det här stipendiet. Ska bli grymt kul att dra igång en ny säsong med stipendiet i ryggen, säger Sara Rask.
Sara har nu gjort sitt första år i den alpina "vuxenvärlden" och tävlat med alla åldrar i stark internationell konkurrens.  Hon studerar nu sitt andra år på skidgymnasiet i Malung och lever varje dag för att nå sitt mål att bli den bästa slalomtjejen i världen.

Premium till årets initiativtagare

Malin Edling, Sollentuna hockeyklubb, för initiativet till hockeylaget Sollentuna Dragons som består av spelare med särskilda behov i alla åldrar. Malin tyckte att det saknades ett lag för dessa barn där det i de allra flesta lag snabbt blir allvar och kraven på att prestera blir höga, vilket inte passar alla. Malin är väldigt engagerad och via media fått stor uppmärksamhet ifrån bland annat Stockholms ishockeyförbund och Stockholmsidrotten.  

Släkten Rudbecks stipendium 2017

Cristian Quinteros Soto, för projektet Chilentuna. Han vill undersöka termen Chilentuna, ett slangord som dök upp under 90 talet då många chilenare bodde i Sollentuna. Själv är han uppväxt i Rotebro och fick höra den här termen under tidiga - 00 tal. Med hjälp av stipendiet vill undersöka detta ur flera aspekter: Vilka är dessa människor?  Hur betraktar de Sollentuna som hem? Vad känner de kring termen Chilentuna? Hur har chilenarna påverkat Sollentunas historia? Finns det negativa associationer kring termen?

Boris Kunos fotostipendium

Sara Rådman får fotostipendiet för att dokumentera idrottsanläggningar, sportfält och badplatser i Sollentuna. Hon arbetar gärna med platsspecifika projekt,  med foto och installation vanligtvis som svar på en platsspecifik interior/exteriör. Allmänna och privata platser fungerar som scener. Hennes konstnärliga projekt bygger ofta på relationen mellan tid, plats, objekt och hur dem kommunicerar med varandra. Hon har examina från BA Photography 2012, Camberwell College of Arts, University of the Arts, London. Hon har ställt ut nationellt och internationellt på: Darmstadt Täge der Fotografie, Germany; The Biscuit Factory, London; Falsterbo Konsthall, Falsterbo; Galerie Zeitzone, Berlin.

Årets föreningsledare 2017

Christer Ludvik, Turebergs Friidrottsklubb som haft orientering och skidåkning som favoritgrenar sedan barnsben. Otaliga är de banor och kartor han lagt genom åren.Under åren inom friidrotten har Christer utbildat sig till teknisk ledare (utan honom inget SAYO och GP) Christer är även den som hjälper till att lägga banorna till våra lopp Klara Milen Vinn Bilen, Finansloppet och är även banchef under Stockholm Marathon och Stockholm Halvmarathon. När inomhushallen för friidrott skulle byggas förflyttades kastverksamheten till Sportfältet. Där har Christer lagt ned dagar, kvällar, nätter och veckor av arbete. Resultatet har blivit en av Sveriges främsta kastplaner enligt aktiva från hela landet. Christer har som elektriker fixat el för att kastarna ska kunna träna kvällstid. Han har köpt container där material kan förvaras, grästrimmers och klippare för att "det ska se snyggt ut".

Hélène Broch-Sommerfelt som är ovärderlig för Konståkningsklubben Sollentuna med sin positiva inställning och aldrig sinande entusiasm för att medverka till att våra arrangemang alltid har det där lilla extra. Det rör sig om allt från att ordna med inköp, via dekoration och bygge av kulisser, till att se till att hitta sponsorer. Hélène sitter sedan flera år i vår styrelse och är en varm förespråkare för att vi alltid ska ha barnens och ungdomarnas perspektiv på de beslut vi tar. Det som gör att klubben är en av Sveriges största konståkningsföreningar med en varm och välkomnande miljö. En förening med en inkluderande känsla av samhörighet. Hélène är kort sagt en person som i varje läge jobbar för att barn och ungdomar ska finna glädje och gemenskap när de tränar, tävlar och umgås på Sollentunavallen.

Premium för lovvärd insats 2017

Spårpatrullen Bisslinge. För mer än tio år sedan togs initiativ av tre aktiva i Rotebro IS Orientering till preparerade skidspår vintertid på den då nyetablerade golfbanan vid Svartinge/Bisslinge. De som ingår i patrullen och varit med sen starten är Toni d’Angelo, Mats Orbert och Wincent Karlsson. Idag är skidspåren vid Bisslinge vida kända i regionen och utgör en av hörnstenarna i kommunens strävan att vara en vintersportkommun. Många sena kvällar och även nätter har det körts spår, skottats övergångar och preparerats – allt för att spåren ska ”frysa till” under natten och vara perfekta dagen efter när ibland tusentals skidåkare kommer och njuter av en stärkande skidtur.

Anette Fällström som gjort det möjligt att genom Seniorgympan fortsätta arbetet med att skapa utrymme och möjligheter för ett friskt åldrande. Seniorgympan är en populär aktivitet som betyder mycket för folkhälsan i Sollentuna.

Lennart Wallin för mångårigt arbete med Vaxmora torp inom dess vänförening. Vänföreningen har haft en avgörande betydelse för att bevara denna kulturskatt som ett minne av den tid då många barnfamiljer växte upp i enkla torp. Vänföreningen har också gjort mycket för att se till att omgivningarna är tilltalande och ordnar varje år en fest som är uppskattad.

Adam Wramberg, Sollentuna kraftsportklubb, som tagit ett stort ansvar för klubben som hans farfar Jan Wramberg startade 1968. Det är Sollentunas äldsta gym som idag har cirka 300 medlemmar i åldrarna 13-90 år. Klubben marknadsför sig om det lite mindre, familjära och prisvärda gymmet. Under året har klubben fått en nystart tack vare bland andra Adam Wramberg.

Sofiapriset 2017

Annorlunda Musikskolan och Sollentuna Jazz Workshop som skapats av musikerna, entreprenörerna och initiativtagarna Stefan Grahn och Hans-Göran Johansson. Sollentuna Jazz Workshop (SJW) 1976. Annorlunda musikskolan firade förra året 40 år. Annorlunda Musikskolas inriktning är på improvisationsmusik – jazz, rock, pop, blues och salsa. Både genom instrumentundervisning och ensemblespel. Annorlunda Musikskolans verksamhet både för barn, ungdom och vuxna. Skolan är en mötesplats för människor från många kulturer och över generationer genom gränsöverskridande musik. Stora delar av Sveriges jazzelit har passerat genom Annorlunda Musikskola, antingen som deltagare i en studiecirkel eller som cirkelledare. Bertil Lövgren, Jan Tolf, Nisse Sandström, Tomas Bergqvist är några exempel. Salsagruppen Los Sollenmontunos, från SJW, har spelat många gånger på Fasching och till och med på anrika jazzklubben Montmartre i Köpenhamn.

Byggnadsvårdsdiplom 2017

Knut Olsson Fastigheter AB, för renoveringen av byggnaden på Tuben 1, Engelbrekts väg 6 i Tureberg. Byggnaden uppfördes av föreningen Edsbergs Egnahem U.P.A. 1934. Det var en av Sollentunas ledande villaägarföreningar som ansvarade för mycket av det som kommunen idag tillhandahåller såsom vägar, vatten och elförsörjning. Det är en av Sollentunas få funkisbyggnader från 1930-talet. Ursprungligen innehöll den kontor för föreningen på bottenvåningen medan övervåningen utgjordes av två bostadslägenheter. Förutom ett högt arkitektoniskt värde har byggnaden, genom sin bakgrund som kontor för Edsbergs Egnahem, ett stort samhällshistoriskt värde. Efter att ha tillåtits förfalla kraftigt har den nuvarande ägaren genom en total renovering återgett byggnaden sin plats som ett av de finaste funkishusen i vår kommun.

Eberhard Höll för hans renovering av Mjölnarhuset, Överby. Huset är från 1700-talets slut. Eberhard Höll har bevarat så mycket som möjligt av ursprunget. Huset är byggt med en korsvikresstomme och är byggt med vedkubbar som ligger i lera som utfyllnad. Ytterväggen är utklinad med lera och rappad med kalkspritputs samt avfärgad sju gånger med kalkfärg. Innerväggarna är också rappade med kalkputs eller har pärlspont och plywood. Enda isoleringen är stenull på vinden för att inte påverka fuktvandringen i väggarnas uppbyggnad. Eberhard Höll har på små ställen sparat de färger som lagrats under tid som ett minne från alla som bott där.