Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Natut

Natur i Sollentuna

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Välkommen ut i Sollentunas natur. Välj mellan fyra naturreservat eller något av alla mindre närnaturområden. Områdena har lite olika karaktär vilket ger möjligheter till varierade upplevelser. 

Sollentuna kommun arbetar aktivt med naturvård. Naturvårdsarbetet ger förutsättningar för upplevelser i naturen men värnar också den biologiska mångfalden och kulturlandskapets innehåll. Nedan kan du läsa mer om de olika naturreservaten. 

Järvafältets naturreservat

På Järvafältet kan du uppleva levande jordbruk med åkrar och betesmarker där hästar, får och kor går på bete. Här finns även varierande skogsmiljöer och sjöar. Vid Bögs gård är du välkommen att besöka gårdens djur i visningsstallet. Järvafältet är ett naturreservat med stigar, rastplatser, raststugor och kaféer. Här kan du rida, vandra och åka skidor. Läs mer här.

Törnskogens naturreservat

Törnskogen är Sollentunas vildmark och ett omtyckt strövområde.  Det är ett kuperat skogsområde med växlande markförhållanden. Här kan du uppleva ett dramatisk landskap med branter ner mot Norrviken. Naturen domineras av barrskogar och våtmarker. Törnskogen är sedan 2010 skyddat som naturreservat. Läs mer här.

Rösjöskogens naturreservat

Rösjöskogen innehåller lättillgänglig natur med stigar och leder som tar dig genom skogar och öppen mark samt utmed sjöar. Här finns elljusspår för motion och skidåkning. Större delen av området ligger inom Rösjöskogens naturreservat som bildades 2010. Vandringsleden Rösjön runt är 6 km. Intill naturreservatet ligger Edsbergs sportfält, Väsjöbacken och Rösjöns camping med friluftsbad. Läs mer här.

Tegelhagsskogens naturreservat

Tegelhagsskogen innehåller också lättillgänglig natur med stigar och leder som tar dig genom skogar och öppen mark samt utmed Edsvikens strand. Tegelhagsskogen är Sollentunas minsta naturreservat och det bildades 2014. Läs mer här. 

Här ligger naturreservaten

Klicka här för större bild

Mer information