Till navigation Till innehåll (s)
Tre ungdomar som promenerar på gångväg

Tobaksfria veckan

Under den tobaksfria veckan vill vi göra dig uppmärksam på de hälsorisker som du tar när du brukar tobaks- och nikotinprodukter men även visa hur det kan påverka din ekonomi och miljön där tobaken odlas. Är det värt det? Det finns hjälp att få.

Gör roligare saker för studiebidraget 

Om du lägger 100 kr per vecka på nikotinprodukter så spenderar du 1/3 del av ditt studiebidrag. För samma summa kan du istället gå på bio vid två tillfällen eller äta lunch ute med dina kompisar tre gånger. Om du lägger 100 kr per vecka på nikotinprodukter innebär det att 1/3 av studiebidraget går åt (400 kr per månad). Vad skulle du göra för dina 400 kronor?

600 miljoner träd kapas varje år 

Den massiva skogsavverkningen bidrar bland annat till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Men också att marken där tobaksplantan odlas på blir förgiftad av nikotin och bekämpningsmedel och kan därför inte användas till annat. Om den yta som används för att odla tobak istället skulle användas till livsmedelsproduktion skulle det ge mat som räcker till 20 miljoner människor.

Tobaksindustrin motverkar samtliga av FN:s 17 globala hållbarhetsmål och ger stora negativa konsekvenser för människor, miljö och klimat.

Dessutom är tobaksrelaterade produkter det vanligaste skräpet på våra gator och bland de vanligaste på stränderna. Snusprillan är den vanligaste "fulspolningen" i Sverige med fyra miljoner prillor per dag som spolas ner i toaletter. Tobaksprodukter innehåller plast, gifter och kemikalier som förgiftar både miljö och djur och naturen.

Nikotin förändrar din hjärna

Vitt snus och e-cigaretter är nya produkter som blir allt vanligare. Då de inte innehåller tobak tror många att de är ofarliga. Dock innehåller de fortfarande nikotin vilket har bevisad påverkan på din hälsa. Nikotin är gjort så att du ska känna något direkt första gångerna du använder det. Du får en så kallad nikokick, ett rus när nikotinet når hjärnan. När du börjar med nikotin så kan du också må illa eller känna dig yr. Efter ett tag kan nikotinet istället få dig att må bra och känna dig lugn. Ju yngre du är när du börjar, desto större är risken att din hjärna påverkas eftersom att hjärnan inte är färdigutvecklad ännu.

Här är några exempel på hur du kan påverkas av att använda olika nikotinprodukter:

  • Ökar risken för inlärningssvårigheter.
  • Ökar risken för ångest, oro och depression.
  • Du blir torrare i munnen och får dålig andedräkt.
  • Du känner smaker och lukter sämre.
  • Du kan få mer finnar.
  • Dina tänder blir gulare.
  • Du blir lättare förkyld.
  • Du får sämre kondition.
  • Du hostar mer.
  • Du får svårare att få stånd eller torrare slemhinnor i bland annat underliv.
  • Blodcirkulationen försämras och det gör händerna och fötterna kallare.
  • Du får svårare att sova.

Exempel på hur din hälsa kan påverkas av tobaksbruk i framtiden

Din hud åldras snabbare om du röker och du får rynkor tidigare. Risken att få olika sjukdomar ökar, till exempel:

  • Flera olika sorters cancer.
  • KOL och astma.
  • Hjärtinfarkt.
  • Blodpropp.
  • Benskörhet som gör skelettet mindre starkt så att benen lättare bryts.

Användning av nikotin bland Sollentunas ungdomar

Rökning har minskat över tid även om vi i år kan se en viss ökning. När det gäller snusandet har användandet stadigt gått upp, med tydligast uppgång hos tjejer. E-cigaretter har blivit vanligare, likaså det så kallade vita tobaksfria snuset (Stockholmsenkäten 2022). Trots att dessa produkter inte innehåller tobak, innehåller de oftast nikotin som gör att man blir beroende. Att sluta använda nikotin kan förlänga ditt liv med 10 år.

Vill du ha hjälp att sluta? 

På Umo:s webbsida hittar du tips och råd men också information om nikotin

På Sluta röka-linjen kan du prata med någon som kan ge dig tips och stöd

Tips på hur du pratar om tobak med unga

Det är inte alltid lätt att veta hur man kan prata med ungdomar om tobak-och nikotinprodukter. Vi har samlat tips till dig som behöver det.

Här hittar du tips och råd om hur du kan prata om tobak 

Här finns mer fakta om tobak 

Material till skolorna att använda i undervisning

Skolan har en mycket viktig uppgift i arbetet med att förebygga tobaksanvändning bland unga eftersom nio av tio av alla som börjar med tobak gör det innan 18 års ålder. Skolan är den plats, näst efter hemmet, som kan påverka barn och ungdomars val av livsstil mest. Satsar vi på det förebyggande arbetet i skolan så har vi stora möjligheter att lyckas förebygga tobaksdebuter. Använd gärna vårt material i undervisningen! 

Mer läsning för dig