Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Två kvinnor och en man sitter vid busstorget

Valresultatet 2018

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ingår ett samarbete för att bilda majoritet i Sollentuna kommunfullmäktige.

Tillsammans får de fyra partierna 34 av kommunfullmäktiges 61 mandat. Henrik Thunes (M) blir kommunstyrelsens ordförande. 

Nu finns den nya politiska plattformen att läsa.

Läs mer om den nya majoriteten här

Sollentuna kommunfullmäktige 2018 - 2022, mandatfördelning (totalt 61 mandat):

Moderaterna 19
Centerpartiet 4
Liberalerna 6
Kristdemokraterna 5
Socialdemokraterna 13
Vänsterpartiet 4
Miljöpartiet de gröna 3
Sverigedemokraterna 5
Sollentunapartiet 2

Du kan läsa mer om det slutgiltiga resultatet på valmyndighetens webbplats www.val.se.

Där hittar du också protokollet från länsstyrelsen

Valdeltagandet steg i hela landet med 1,38 procentenheter och i Sollentuna med nära en procentenhet. 

Det här påverkar du när du röstar i kommunalvalet

Alla som bor i kommunen betalar kommunalskatt varje månad. Tillsammans med avgifter och statsbidrag finansierar kommunalskatten kommunens verksamhet och de tjänster kommunen erbjuder. Kommunen har en viktig roll i att utveckla samhället och med att bygga upp de tjänster och den service som du som invånare möter i din vardag. Det kan du vara med och påverka om du röstar i kommunalvalet.

Kommunens arbete och ansvarsområden

Kommunen har ansvar för att det finns barnomsorg, förskola, grundskola, gymnasieskola och särskola. Kommunen ordnar också kommunal vuxenutbildning, svenska för invandrare och socialtjänst. Kommunen ska också ge omsorg för äldre och för personer med funktionshinder.

Kommunen planerar för nya byggen och skapar förutsättningar för bostäder. Den ser till att det finns hälsoskydd och miljöskydd, att det är rent och att människor kan slänga sina sopor.

Kommunen ansvarar för räddningstjänsten och ser till att det finns vatten och avlopp till alla bostäder. Slutligen ska kommunen ha bibliotek, där invånarna gratis kan låna bland annat böcker och tidningar.

Alla andra saker kommunen gör är frivilliga. Till exempel hjälper kommunen till så att det finns idrottsplatser, badhus, kulturskola, museum och mycket mer. Allt för att de som bor i kommunen ska trivas och må bra.