Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Hjälp till med flyktingmottagandet

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Sollentuna kommun tar emot flyktingar från hela världen. Engagera dig för att göra mottagandet för de som kommer till kommunen så enkelt som möjligt.

Sollentuna kommun tar emot människor från hela världen. Det kan vara asylsökande ensamkommande barn och ungdomar, flyktingar med uppehållstillstånd eller kvotflyktingar. För att underlätta mottagandet och låta nyanlända bli en del av Sollentuna så enkelt som möjligt behövs olika typer av frivilliga insatser. Kommunen välkomnar dig som vill vara delaktig i det här viktiga arbetet. Här kan du se de olika sätt som du kan engagera dig.

Publicerad: 15 oktober 2018

Olika frivilliginsatser

Alla asylsökande ensamkommande barn får en ställföreträdare. Under asyltiden fullgörs uppgiften av en god man. Ansvarig nämnd är överförmyndarnämnden

Om barnet får uppehållstillstånd ska socialnämnden ansöka om att tingsrätten ska utse en särskilt förordnad vårdnadshavare. Du som vill bli särskilt förordnad vårdnadshavare vänder dig till enheten för ensamkommande barn och unga vid socialkontoret i Sollentuna kommun: 08-579 212 95, eller anette.delin@sollentuna.se.

Vid familjeåterföreningar behövs ibland kontaktpersoner som avlastning för barnet/ungdomen när barnets/ungdomens familj kommer till Sverige. Uppdraget som kontaktperson innebär att hjälpa familjen att komma tillrätta i sitt nya hemland såsom hjälp med myndighets-och vårdkontakter m.m. Det är viktigt att som kontaktperson ha goda språkkunskaper samt vara väl förankrad i det svenska samhället. Mejla din intresseanmälan till engagemang@sollentuna.se.

Till skillnad från andra asylsökande får kvotflyktingar sin asylutredning gjord på plats, vanligtvis från ett flyktingläger, och kommer sen direkt till anvisningskommunen.

Till en början kan kvotflyktingen behöva en kontaktperson som pratar samma språk och som hjälper dem med att till exempel:

  • Folkbokföra sig på Skatteverket.
  • Ordna uppehållstillståndskort på Migrationsverket. Vissa har det med sig ankomst, andra inte.
  • Ansöka om id-kort.
  • Visa runt i närområdet, bl. a. till affär för att handla mat och eventuellt kläder.
  • Följa med till vårdcentral och få hälsoundersökning gjord.

Det behövs främst kontaktpersoner som pratar arabiska. Det behövs också kontaktpersoner som talar somaliska, amharinja, tigrinja, dari och swahili.

Du bör vara etablerad i Sverige och kunna vara tillgänglig på flexibla tider.

Om du är intresserad så är du välkommen att skicka ett mail till flyktingintro@sollentuna.se så berättar vi mer.