Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Häckar och träd

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Häckar

Du behöver inte tillstånd för att plantera en häck men tänk på hur du planterar den. Höga häckar kan bli en trafikfara och bör därför vara högst 80 cm höga vid gatukorsningar och utfarter.

Klipp häcken – du kan rädda liv

Undvik också att sätta häckar precis i tomtgränsen eftersom det finns risk att den växer in på grannens tomt. Om grannens häck hänger in på din tomt och du vill klippa den, finns det bestämmelser i Jordabalken om hur du ska göra. 

Jordabalken

Träd

Träd är en viktig del i stads- och landskapsbilden och kan vara särskilt skyddade genom detaljplan eller bestämmelser för ett område. Inom Nationalstadsparken och natur- och kulturskyddsområden finns det dessutom speciella regler. För att ta ner träd som är skyddade i detaljplan behöver du marklov. Vill du ta ner ett träd som står på kommunens mark behöver du även tillstånd från kommunen. Hör av dig till kommunens kontaktcenter om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.

Det är också bra om du hör av dig till länsstyrelsen om du misstänker att det träd du vill ta bort har ett särskilt skyddsvärde.

Publicerad: 10 juli 2018