Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Nybyggnadskarta

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Du behöver en nybyggnadskarta när du ansöker om bygglov för att till exempel bygga nytt bostadshus. Nybyggnadskartan innehåller bland annat fastighetsgränser, detaljplanebestämmelser och byggnader.

Nybyggnadskartan styr var på tomten den nya byggnaden kan ligga. På den ritar du in den önskade placeringen av det som ska byggas. Det är kommunens bygglovsenhet som avgör om nybyggnadskarta eller annat underlag behövs.

Det finns två olika nybyggnadskartor beroende på vad du ska söka bygglov för: nybyggnadskarta A och nybyggnadskarta B.

Nybyggnadskarta, Nybyggnadskarta A

Nybyggnadskarta A är den karta som används när en ny huvudbyggnad, till exempel ett nytt bostadshus eller en industrilokal, planeras att byggas. Kartan innehåller bland annat fastighetsgränser, detaljplanens bestämmelser, existerande byggnader, höjder, nivåförhållanden och anslutningspunkter för vatten och avlopp. 

Sollentuna kommun utför mätningar på fastigheten och jämför gränser med dokument i Lantmäteriets arkiv. 

Prislista för nybyggnadskarta A 

Förenklad nybyggnadskarta, Nybyggnadskarta B

Nybyggnadskarta B, också kallad förenklad nybyggnadskarta, används när det redan finns en huvudbyggnad och bygglov ska sökas för en tillbyggnad eller en komplementbyggnad, som till exempel ett garage. Kartan innehåller fastighetsgränser, befintliga byggnader och vägar men varken planbestämmelser eller information om vatten och avlopp finns med. Om det behövs ytterligare information på kartan, som exempelvis prickad mark, ska det anges i beställningen.

Prislista för nybyggnadskarta B

Beställning av nybyggnadskarta

Du kan enkelt själv beställa nybyggnadskarta och förenklad nybyggnadskarta genom att använda vår e-tjänst. E-tjänsten är ett lättanvänt verktyg med tydliga instruktioner. Du väljer själv om du vill använda e-legitimation eller inte.

Beställ nybyggnadskarta med e-tjänst

Nybyggnadskartan levereras som CAD- eller PDF-fil, inom 3-4 veckor för nybyggnadskarta B och 5-6 veckor för nybyggnadskarta A. 

Obs! En nybyggnadskarta får, när den skickas in med en ansökan om bygglov, inte vara äldre än två år från den dag den upprättades. Nybyggnadskartan gäller dessutom bara om förhållandena på platsen inte har ändrats.

 

Publicerad: 7 juni 2018