Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Vinnare av

Sollentunaungdomars egen drömpark 2040

Trafik & stadsplanering

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

När skolungdomar i Sollentuna får chansen att designa en egen park står hållbarhet i många olika perspektiv i fokus.

För fjärde året i rad har Sollentuna kommun genomfört miljö- och framtidsprojektet "Vårt Sollentuna 2040". Projektet har anknytning till miljö och samhälle och riktar sig till ungdomar på högstadier och gymnasier i Sollentuna.

Årets tema var den "Den hållbara parken". Efter en introduktion som bl a innehöll ett studiebesök i Malmparken som återinvigs den 19 juni, har eleverna under en månad jobbat med sina förslag. I arbetet har ingått att själva planera en park som tar hänsyn till både människor och miljö.

Under måndagen ställdes alla förslagen ut i kommunhuset och tjänstemän och politiker fick möjlighet att ta del av dem.

Totalt visades 14 förslag av hög klass. Till slut röstades två förslag fram som vinnare. Dels ”Framtidsparken” som föreslår en hel park på Sollentuna centrums tak, dels ”Green Park” som fokuserar på social inkludering. Bakom förslaget Framtidsparken står en grupp elever från Rudbecksskolan och bakom Green park en grupp från Silverdalsskolan.

Vårt Sollentuna 2040 har sin grund i ett initiativ från Världsnaturfonden WWF. Lärare får tillgång till lärarhandledning från WWF. Projektet ger elever och lärare underlag för bedömning i ämnesområden inom NO och SO samt svenska, men det finns även möjlighet till kreativitet inom teknik, bild och slöjd, beroende på hur man väljer att lägga upp arbetet.

I samband med redovisningen skrev eleverna också under ett gemensamt ”brev till framtiden”. Brevet arkiveras och är tänkt att öppnas 2040.

På huvudbilden syns årets vinnare från Rudbecks gymnasium (Tuva, Love, Alma och Smilla) och på bilden nedan vinnande elever från Silverdalsskolan (Lino, Ali och Jim).

Klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C) tillsammans med vinnande elevgrupper i "Vårt Sollentuna 2040" 2019.

Läs mer om Sollentuna 2040.

Publicerad: 6 juni 2019