Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Familjen Grön på scen

Nyskriven musikal lyfter samhällets mest tabubelagda frågor

Uppleva & göra

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Den 15 maj 2019 är det urpremiär av musikalen “Mitt Liv” med Teater Satelliten, Sveriges första inkluderade teater, i Sollentuna. En föreställning som ocensurerat blottar sårbarheten inom oss. Vad gömmer sig där inuti, som vi inte vågar berätta och som ingen annan ser?

Onsdag 15 maj är det premiär av musikalen ”Mitt Liv” på Arena Satelliten i Sollentuna. Mitt Liv är en musikal där flera livsöden kopplas samman under temat psykisk ohälsa. I berättelsen får vi möta tre bästa vänner, som ska hålla ihop hela livet vad som än händer. Men när livet drabbar dem skiljs deras vägar åt och vi får följa hur deras barn växer upp med olika förutsättningar. Vad händer i en familj som fastnat i sorg? Hur påverkas vi av samhällets krav? Hur hjälper man någon som inte längre orkar leva? Kan fördelarna med en aspergerdiagnos vara den avgörande faktorn i lösningen på andras problem?

– Jag tror att vi ”normalstörda” har mycket att lära från exempelvis personer med asperger, som rollkaraktären Ben i musikalen. Det ligger mycket i det han sjunger “Att säga en sak, men mena en annat, varför gör man så? När man istället kan göra det lätt och säga som det är”. Om vi vågade prata om hur vi mår, skulle vi må mycket bättre och drabbas av mindre lidande, säger Hanna Stadell Mellbin, låtskrivare av musikalen och sångpedagog på Teater Satelliten i Sollentuna kommun.

Teater Satelliten är en ensemble där personer med och utan funktionsvariation framför musikaler på professionell nivå. Huvudrollen Ben, spelas t.ex. av Teddy Johansson som själv har en neuropsykiatrisk funktionsvariation medan en annan spelas av Isac Westford Stadell en av Sveriges lovande artister inom musikal och soul. Teaterensemblens styrka ligger just i att lyfta artisternas styrkor på scen, där du inte alltid vet vem som har andra förutsättningar än det samhället kallar det "normala".  

– Vi pratar ofta om behovet att tänka utanför boxen, men i själva verket är det i väldigt liten utsträckning “vanliga människor” kan förmå sig till det. Däremot är det många människor med diagnoser som har en speciell förmåga att se saker på ett annat sätt och en förmåga att tänka utanför boxen. Vad skulle hända om de gavs möjlighet att inkluderas i samhället, skulle vi då se fler innovationer?  Skulle det då bli omvänt, att det är vi som behöver stöd och inte dem? säger Linda Mattsson Kledzik regissör, manusförfattare och verksamhetsansvarig på Teater Satelliten i Sollentuna kommun.

Teater Satelliten vill beröra med kärlek, allvar, humor och hoppas att musikalen lämnar ett stort avtryck i samhällsdebatten om att våga prata och bryta tystnaden kring vår största folksjukdom.

För recensionsbiljetter till urpremiär den 15 maj kl. 18.30 kontakta:

Mari From, marknadskommunikatör på Teater Satelliten, Sollentuna kommun.
mari.from@sollentuna.se, 073-915 23 73 eller 0704-718193 senast 10 maj.

 Speltiden är cirka 2 timmar och 30 minuter inklusive paus och spelas på Arena Satelliten, Allfarvägen 4, Sollentuna.

Om Teater Satelliten

Teater Satelliten är Sveriges första inkluderande ensemble och består av ett 30-tal skådespelare, dansare och musiker i åldrarna 8 till 54 år med och utan funktionsvariationer. Teater Satelliten är en ideell förening som samarbetar med Teater Satellitens dagliga verksamhet i Sollentuna Kommun. I ensemblen möter vi Sveriges lovande musikalartister i samarbete med kända artister från “Funkis-Sverige”. Se även:

https://www.facebook.com/teatersatelliten/

http://www.teatersatelliten.se/

Publicerad: 4 maj 2019