Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Mathias Algotsson

Jazzstjärna får Sollentuna kommuns stora kulturpris

Uppleva & göra

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Han räknas som en av Sverige stora jazznamn och har spelat runt om i världen med välkända namn. Nu tilldelas Mathias Algotsson Sollentuna kommuns stora kulturpris. Sammanlagt delar Sollentuna kommun ut 140 000 kr i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur- och fritidsområdet i år.

I år delar Sollentuna kommun ut sammanlagt 140 000 kr i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur- och fritidsområdet. Det stora kulturpriset på 60 000 kronor går till Mathias Algotsson som är ett av Sveriges stora namn inom jazz.

Olivia Lerjestad tilldelas stipendiet för ung kultur för sitt engagemang inom dans. Oliva är en lovande dansare som vi kommer att se mer ifrån. Stipendiet underlättar hennes dansundervisning utomlands.

Ida Boman är 16 år och en lovande hockeystjärna. Hon tilldelas stipendiet till ung idrottare. Hon har redan fått motta priser och vunnit många tävlingar. Utöver det har 16-åringen även fått träna med Väsby IK:s herrlag som spelar i Hockeyettan. 

-  Stort grattis till alla prismottagare! Syftet med våra stipendier är att vi vill belöna och hjälpa eldsjälar och talanger inom kultur- och fritidsområdet i Sollentuna. Vi är oerhört stolta över vårt kultur- och fritidsliv. Dessa personer som utövar samt utvecklar vårt kultur- och fritidsliv ger Sollentuna så mycket, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Mathias Algotsson får stora kulturstipendiet på 60 000 kr

Pianisten och kompositören Mathias Algotsson har varit aktiv sedan mitten av nittiotalet och har sedan dess spelat runt om i världen med flera välkända namn, t.ex. Barbara Hendricks, Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson (the Real Group) och Svante Henryson. Mathias har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar och är också en uppskattad kompositör. Han har, förutom till egna grupper, skrivit musik bland annat till Sofia Vokalensemble, Gustaf Sjökvists Kammarkör och S:t Görans Kammarkör. Mathias har gjort sju album i helt eget namn, senast ”Home at Work Again” med egen kvartett. Mathias har under åren belönats med en flera olika priser och stipendier, bland annat fick han Thore Swanerudstipendiet 1997 och Arne Domnérus Guldsax. Mathias är därmed den ende icke-saxofonist som fått Guldsaxen. Mathias är bosatt i Sollentuna. Han spelar också in sin musik här och uppträder med jämna mellanrum i Sollentuna. Han har även tidigare undervisat på Kulturskolan.

Stipendiet Ung kultur på 20 000 kr till Olivia Lerjestad

Olivia Lerjestad är en ung dansare som är tränad inom flera genrer, t.ex. balett och modern dans. Hon går idag på skolan Ballet International samt på Viktor Rydberg Jarlaplan inriktning dans. Olivia har utövat dans under hela sitt liv och fått möjligheter att åka på sommarskolor för dans i flera länder, t.ex. USA, Österrike, England och Tyskland. Upplevelsen och undervisningarna utomlands är en viktig del i dansyrket och ett viktigt mål med utbildningen.

Stipendiet till unga idrottare på 20 000 kr till Ida Boman

Ida Boman är 16 år och ett av Sveriges framtidsnamn i Ishockey. Ida är en stor målvaktstalang och har redan gjort några matcher i Svenska damhockeyligan för Djurgårdens IF. Utöver det har 16-åringen även fått träna med Väsby IK:s herrlag, som spelar i Hockeyettan. Förra året så var hon med och vann guld i Stålbucklan och i år fick hon motta Stockholmsplaketten från Stockholms ishockeyförbund. 

Läs om alla våra stipendiater här

Publicerad: 15 november 2019