Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Alkoholfritt sommarlov

Omsorg & stöd

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Nu är det snart sommarlov för cirka 6000 högstadie- och gymnasieungdomar i Sollentuna. Många ungdomar dricker alkohol för första gången under sommarlovet.

Här kommer några användbara tips till dig som är viktig vuxen för hur du kan hjälpa din ungdom:

Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Ungdomar som får alkohol av någon de känner dricker mer. Sex av tio ungdomar säger att de inte skulle dricka alkohol om det inte kom från någon de kände. Köp inte ut och bjud inte din ungdom på alkohol. Prata också med äldre syskon och kompisar och gör klart för dem att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

Hjälp din ungdom att säga nej

Många ungdomar dricker alkohol på grund av grupptryck, och de kan ha svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Hjälp din ungdom med argument för att stå emot grupptrycket. Om du som vuxen är tydlig med att säga nej till att ungdomar dricker alkohol, blir det lättare för din ungdom att säga nej. Berätta också att det är okej att säga nej trots att andra säger ja.

Engagera dig i din ungdoms planer

Prata med din tonåring om deras planer, vilka ska de träffa och var ska de vara. Håll kontakt och stäm av medan de är ute. Prata med andra föräldrar om hur de ser på att ungdomar dricker alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och vilka regler de har. Var gärna tillgänglig hemma eller via telefon.

Var ute 

Ta en extra runda med hunden eller en promenad med grannen när ungdomar är ute, gå förbi där ungdomar brukar vistas, eller börja nattvandra tillsammans med andra föräldrar. 

Nattvandring arrangeras under schools out/skolavslutningen den 13 juni. Samlingar hålls i personalloungen kl 19.00 och 21.00 på Arena Satelliten, ingång från Bygdevägen. Det finns mat och fika till nattvandrare.

Du hittar fler tips och information på sollentuna.se/tipstillforaldrar.

Tillsammans kan vi bidra till en lugnare och tryggare miljö, och göra skolavslutningen och övriga sommarkvällar till positiva upplevelser för våra barn och ungdomar!

Publicerad: 2 juli 2019