Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Helen Ivarsson, en av Sollentunas vintercyklister

Helen Ivarsson, en av Sollentunas vintercyklister

Nu trampar Sollentunas vintercyklister igång

Trafik & stadsplanering

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Tio kommuner i länet gör en gemensam kampanj där 500 personer kommer att börja cykla i vinter. I Sollentuna medverkar 60 personer. Syftet är att få fler att välja cykeln även vintertid. Projektet pågår från 1 december till 31 mars.

I slutet av november träffades Sollentunas vintercyklister för första gången. Det är ett glatt och taggat gäng som kommer att cykla fem kilometer, tre dagar i veckan från 1 december till 31 mars. En av de blivande vintercyklisterna är Helen Ivarsson som berättar hur det känns. 

-  Jag älskar att cykla! Tidigare ställde jag in cykeln på vintern, men nu ska jag cykla till jobbet även när det är kallt och halt. Mitt tips är varma kläder, bra regnkläder och vattenfast maskara.

Majoriteten av alla resor som görs i Sollentuna i dag är kortare än fem kilometer, vilket är ett avstånd där cykeln ofta är snabbare än bilen.

- Förhoppningen är att våra vintercyklister upptäcker att det går bra att cykla på vintern och att de uppmuntrar fler att göra detsamma säger Moa Rasmusson (L), ordförande vid trafik- och fastighetsnämnden.

Förutom att cykling är ett smidigt sätt för att ta sig fram kortare sträckor är valet av cykel även en insats för miljön, hälsan och plånboken. 

Om kampanjen

Av över 3000 sökande i tio kommuner har cirka 500 medborgare nominerats till att medverka i projektet. Sollentuna var intresset stort, vi fick över 450 intresseanmälningar. De 60 personer som medverkar är utvalda för att få en så bred representation från invånarna i Sollentuna som möjligt.

- Urvalsprocessen har i första hand baserats på motivering och resvanor. Utöver det har vi även eftersträvat en spridning utifrån ålder och var de medverkande bor säger, Mårten Johansson, trafikplanerare vid trafik- och fastighetskontoret.

Kampanjen drivs i samarbete med nätverket ResSmart och medverkade kommuner är Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Vallentuna och Österåker.

Du hittar cykelkampanjen via Sollentuna kommuns sociala medier på #cyklaisollentuna. Vi finns på Facebook, Instagram och Twitter. 

Publicerad: 22 december 2018