Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Vem hjälper till att hålla dina barn trygga på skolgården?

Omsorg & stöd

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Som en del av Tryggt och Snyggt, ett av kommunens initiativ för att involvera frivilliga i att göra Sollentuna tryggare, ingår Rastfaddrarna. De frivilliga rastfaddrarna har mycket hjärta och utgör en viktig kontakt för många av Sollentunas låg- och mellanstadiebarn.

Pia Olofsson 76 år, och Lisbeth Johansson 71 år, är två av de nästan 50 rastfaddrar som finns på åtta av  Sollentunas skolor. Tillsammans med sex andra faddrar turas de om att vara ”extravuxna” på Kärrdalsskolan. Det innebär att de, tillsammans med ordinarie personal, är rastvakter, sorterar kvarglömda kläder, läser för någon elev, håller elever sällskap om de väntar på att bli hämtade, snör mängder med skridskor, lyssnar på vad barnen har att berätta och uppmärksammar och finns där för barn som går ensamma på rasterna.

Anna-Karin Sunden från Tryggt och Snyggt var med att starta upp projektet för 12 år sedan efter ett förslag från några av kommunens pensionärer varav en var Sollentunas tidigare kommundirektör, Ulf Wester. Projektet är ett samarbete mellan kommunen, frivilliga seniorer och kommunens skolor. Som nybliven pensionär var Pia en av de som lockades att delta i det nystartade projektet och spendera en del av sin tid på någon av skolorna. ”–Jag har alltid jobbat med barn och ungdomar, och när jag gick i pension från socialtjänstkontoret i Sollentuna och hörde om projektet tyckte jag att det lät kul”, förklarar hon.

Både Pia och Lisbeth tycker att det är väldigt trevligt på skolan och de känner sig välkomna och uppskattade av lärare, barn och föräldrar. De har båda kopplingar till skolan och har själva haft både barn och barnbarn där. ”-Det är fantastiskt hur många barn vi följt genom åren”, berättar Lisbeth, ”det är alltid extra sorgligt på skolavslutningarna när de ska flytta. Men sen träffar man dem i centrum och de hälsar glatt.”

Båda kvinnorna skrattar på frågan om de fungerar som extra mor- eller farföräldrar för barnen på skolan, -”litegrann är vi nog det. Men de kallar oss för tanter”, säger Lisbeth.  ”-Barnen söker vårt sällskap, vill hålla oss i handen och berättar vad de gjort och om viktiga händelser i deras liv. Många roliga samtal har det blivit”, berättar Pia.

”-Jag tror att det är väldigt givande för barn och äldre i kommunen att kunna mötas, umgås och knyta kontakter över generationsgränserna. Dessutom är det tryggt för barnen att ha flera vuxna runt omkring sig. Att engagera sig i volontärsarbete är ett roligt sätt att träffa nya människor på”, kommenterar Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

På Kärrdalsskolan får faddrarna fika och äter lunch med barnen de dagar som de jobbar. De blir även inbjudna till skolans aktiviteter som Lucia eller skolavslutningar, vilket är extra roligt för de faddrar som saknar barnbarn. Förutom skolans evenemang anordnar kommunen också trevliga aktiviteter för volontärerna, och både Pia och Lisbeth understryker hur trevligt rastfaddrarna har tillsammans och att det innebär en träffpunkt för de som deltar. ”-Som ett tack till våra volontärer anordnar vi luncher, musikaftnar eller utflykter som vi åker på tillsammans och det har varit väldigt uppskattat”, förklarar Anna-Karin.

Vem passar som frivillig?

Pia och Lisbeth vill att många fler ska välja att ställa upp som rastfaddrar, speciellt män. ”-Vi har en man som jobbar med oss på Kärrdalsskolan och alla barn älskar honom. De klättrar på honom och de leker tillsammans. Barnen skickar till och med vykort till honom på sommaren”, berättar Lisbeth. Pia förklarar att för att bli rastfadder bör man tycka om att umgås med barn och vara lugn och sansad. När man anmäler intresse måste man lämna in ett utdrag från brottsregistret och sedan ser övriga faddrar och Tryggt och Snyggt till att man passar med barnen på skolan.

Bli rastfadder eller ta emot rastfaddrar på din skola

Möjligheten att ta emot rastfaddrar är öppen för alla kommunens skolor, såväl kommunala som privata, och Pia och Lisbeth uppmanar fler skolor att ta vara på möjligheten.

Om du är intresserad av att bli rastfadder, eller om du jobbar på en skola och vill få mer information, kontakta kommunens kontaktcenter på 08-579 21 000 eller mejla kontaktcenter@sollentuna.se.

Publicerad: 16 januari 2018