Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Vinnare Trygghetspriset 2017

Indra Tjejjour vinner kommunens Trygghetspris

Kommun & politik

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

För tredje året har Sollentuna kommun delat ut Trygghetspriset, instiftat av kommunen tillsammans med polisen och Attunda Brandkår.

Priset delades ut av Magnus Ramstrand, kommunalråd och ordförande i kommunens Brottsförebyggande råd, under nationaldagsfirandet i Edsbergsparken.

–  Priset instiftades för att lyfta fram det personliga ansvaret, att vi hjälps åt för att bidra till en trygg kommun och att vi samverkar med polisen och brandkåren. Med priset hyllar vi personer, organisationer eller företag som gör det lilla extra för att öka tryggheten i Sollentuna, säger Magnus Ramstrand.

Årets pristagare visar just hur det personliga engagemanget gör skillnad, vare sig det handlar om ett långsiktigt arbete eller en enstaka händelse där mod och rådighet är avgörande.

Juryn valde Indra Tjejjour som vinnare med följande motivering:

”Indra tjejjour i Sollentuna gör ett viktigt trygghetsarbete i kommunen, tillsammans med cirka 40 volontärer som arbetar ideellt. De stöttar och stärker unga tjejer och transpersoner som av olika anledningar behöver någon att prata med. De arbetar även preventivt genom att prata om våld, normer och makt med ungdomar på skolor och fritidsgårdar.”

Therese ”Tess” Ekengren som är samordnare för Indra Tjejjour tog emot priset, och passade på att hylla alla volontärer, som tillsammans med henne gör tjejjouren möjlig. Indra Tjejjour vänder sig till den som definierar sig som ung tjej, queer eller transperson, 10 – 25 år, och Tess passade också på att bjuda in alla som behöver någon att prata med. Du når Indra Tjejjour här: http://indratjejjour.se/

År 2017:s första hedersomnämnande gick till Lennart Wallin, för hans arbete med tryggheten i Törnskogen. Juryn motiverar sitt val så här:

”Lennart Wallin har i många år arbetat med tryggheten i Törnskogen. Trots en funktionsnedsättning är han uthållig med att åka runt i området på sin el-rullstol. Med skylten Grannsamverkan väl synlig vet alla om varför han rör sig inom Törnskogen. Lennart är en uppskattad senior vars initiativ är mycket viktigt nu när bostadsinbrotten ökar. ”

Slutligen fick Malin Hammarström, Bobbo Hedblom och Moa Nyström ett hedersomnämnande för sin insats i samband med ett bostadsinbrott. Juryns motivering lyder:

”Malin Hammarström, Bobbo Hedblom och Moa Nyström har visat prov på personligt engagemang, civilkurage och mod vid ett bostadsinbrott. Tillsammans visade de ett rådigt handlande som ledde till att man avbröt ett pågående bostadsinbrott och försåg polisen med uppgifter som gjorde att gärningspersonerna kunde gripas på flyende fot och lagföras.”

De pristagare som fick hedersomnämnanden förenas av att de agerar som privatpersoner, och de nämnde också just det som avgörande, att agera. Att våga larma, att våga säga till, att våga be om hjälp. Lennart Wallin påminde också om vikten av att ha en plan – om man tänkt igenom olika tänkbara händelser och funderat över vad man ska göra i olika fall är det lättare att agera om något inträffar.