Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Moa Rasmusson (L), ordförande trafik- och fastighetsnämnden, Henrik Axelsson, avdelningschef, trafik- och fastighetskontoret, Malin Berger, trafikplanerare, trafik- och fastighetskontoret och projektledare för cykelplanen.

Moa Rasmusson (L), ordförande trafik- och fastighetsnämnden, Henrik Axelsson, avdelningschef, trafik- och fastighetskontoret, Malin Berger, trafikplanerare, trafik- och fastighetskontoret och projektledare för cykelplanen.

Sollentuna kommun får pris för Årets cykelprestation

Trafik & stadsplanering

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Sollentuna kommun har gjort imponerande framsteg inom cykelområdet genom långsiktigt och systematiskt arbete med cykelfrågor - det är motivationen till att vi får utmärkelsen Årets cykelprestation som delas ut av det regionala cykelkansliet.

Idag presenterade det regionala cykelkansliet pristagaren för Årets cykelprestation vid ett seminarium på Länsstyrelsen i Stockholm.  Bland länets 26 kommuner har Sollentuna utmärkt sig bäst vad gäller utbyggnad av regionala cykelvägar, byggnation av cykelparkeringar, drift, underhåll och andra cykelfrämjande åtgärder. 

– Sollentuna har gjort en strategisk och målmedveten satsning som har varit möjlig på grund av politisk samsyn och skickliga tjänstemän. Vi är glada över att få detta pris som visar att vårt arbete har gett resultat, säger Moa Rasmusson (L), ordförande för trafik- och fastighetsnämnden i Sollentuna kommun

Allt fler väljer cykeln

På plats höll ansvariga tjänstemän en presentation om de satsningar som Sollentuna kommun gör för att fler ska använda cykeln som transportmedel – året om. Vi har exempelvis anlagt och uppdaterat närmare 9 km cykelväg, utökat snöröjningen, arbetat med trygghet, säkerhet och genomfört aktiviteter för ökad cykling.

– I augusti slog vi rekordet med nästan 30 000 passager till och från Stockholm, det är en ökning med cirka 20 procent från föregående år. Ett kvitto på att våra satsningar ger resultat, säger Malin Berger, trafikplanerare, trafik- och fastighetskontoret. 

Sollentuna har även valts in i nätverket Svenska Cykelstäder och 2016 utsågs Sollentuna till Sveriges andra bästa medelstora cykelkommun i Cykelfrämjandets nationella cykelundersökning.

Samordning och uppföljning

Det regionala cykelkansliet inrättades 2016 för att samordna arbetet med den regionala cykelplanen för Stockholms län. Syftet är att stötta kommunerna och Trafikverket i deras arbete med cykelfrågor och utbyggnaden av regionala cykelstråk.

Bedömningen för utmärkelsen har utgått från kriterier i det regionala cykelbokslutet som även det offentliggjordes idag.

2014 tog även Sollentuna kommun fram en cykelplan som följs upp årligen genom ett cykelbokslut.

Om det regionala cykelkansliet

Cykelkansliet är det första i sitt slag i Sverige och är ett samarbete mellan Tillväxt- och regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting, Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting, Länsstyrelsen i Stockholms län och Trafikverket Region Stockholm.

Mer information