Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Årets pristagare Linda Skugge, Roy Andersson, Miriam Röstliger Goldkuhl och Sandra Fransson, flankerade av kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes och Lennart Högman.

Priser och stipendier delades ut på slottet

Uppleva & göra

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Nu har årets Lennart Högman-pris delats ut till två vinnare som står upp för integritet och civilkurage; filmregissören Roy Andersson och författaren Linda Skugge. Samtidigt belönades också tre unga talanger med stipendier.

– Att uppmärksamma civilkurage, att våga säga vad man tycker, det måste vi alltid visa respekt, en avvikande åsikt måste få höras. Som det kända citatet: ”Jag håller inte med om vad du säger men är beredd att gå i döden för din rätt att säga dem.” Med de orden hälsade kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes alla välkomna till prisutdelningen på Edsbergs slott, som gav kvällen en högtidlig inramning. 

Lennart Högman-priset delas ut till två profiler vars arbete präglas av just civilkurage och integritet. Ett nationellt och ett lokalt pris delas ut. I år gick det nationella priset till Roy Andersson, filmskapare, som får Lennart Högman-priset 2017 med motiveringen:

”Han har i sina långfilmer, som är ett slags tablåer, slagits mot orättvisor, dumheter, försljugenhet, lögner och för vardagsmänniskan. Han har konsekvent följt sin egen linje i film efter film samt i ett par böcker. Trots kritik under olika perioder (från recensenter till Ingmar Bergman, som en gång ansåg att han borde sluta göra film) har han rakryggat och pedantiskt fortsatt bygga varje film efter sin egen idé.”

Linda Skugge, sollentunabo, författare, krönikör, teaterproducent och bloggare, får det lokala Lennart Högman-priset 2017 med motiveringen:

”Författaren Linda Skugge får priset för sin oräddhet att ta upp kontroversiella ämnen i krönikor och böcker. Hon har alltid gått sin egen väg, vilket ytterligare förstärker skälen till att hon tilldelas Lennart Högman-priset.”

Under kvällen delade Stallbackens vänner även ut ett musikstipendium och två konststipendier.

Juryns motivering för konstnären Miriam Röstlinger Goldkuhl lyder ”Hon får stipendiet för att fördjupa sina kunskaper inom bildkonst och för att fortsätta att undersöka och experimentera med färger och former.”

Juryns motivering för konstnären Sandra Fransson lyder ”Hon får stipendiet för hennes stora intresse och nyfikenhet inom bildskapandet, för en säker hand och stark vilja att laborera med bilder”.

Både Miriam och Jenny går på Edsvik konstskola.

Årets musikstipendium gick till Jenny Augustinsson, som tyvärr inte kunde närvara. Hennes pris togs emot av Mats Widlund, rektor på Musikhögskolan där Jenny är elev, en skola som också huserar på Edsbergs slott.

Juryn motiverar sitt val: ”Hon är en synnerligen begåvad och mångsidig musiker. Hon behärskar den solistiska repertoaren för viola och odlar sitt stora kammarmusikaliska intresse i en mängd olika konstellationer. Hennes spel kännetecknas av lyhördhet och en varm sångbar ton.”