Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Alla får väl minnesluckor ibland när de dricker? - Riskbruksveckan

Nu hålls den nationella kampanjen Riskbruksveckan

Omsorg & stöd

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

17 procent av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år dricker alkohol på ett sätt som kan skada utan att det räknas som missbruk. Kampanjen Riksbruksveckan anordnas varje år för att uppmärksamma riskerna med alkohol.

I Sverige dricker 9 av 10 alkohol. De flesta dricker måttligt, men 17 procent av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år dricker så mycket alkohol att de riskerar att ta skada. Detta kallas riskbruk.

-          Alkoholberoende är en sjukdom som utvecklas under en längre tid vilket gör att det skiljer sig från riskbruk. Men även personer som har måttliga problem kan behöva hjälp, säger Ingrid Norberg.

Varje år anordnas den nationella kampanjen Riskbruksveckan för att uppmärksamma människor på att det finns risker med alkoholkonsumtion som inträffar redan vid lägre nivåer, och att människor kan ha problem med alkohol utan att det behöver klassas som ett missbruk.

-          Riskbruk handlar inte bara om hur mycket man dricker, utan också om följderna som det får för den som dricker och dennes omgivning. De flesta som har ett riskbruk är som vem som helst, människor med både jobb, bostad, familj och ett gott socialt liv, säger, Ingrid Norberg, enhetschef på Sollentuna beroendemottagning.

Varningstecken på missbruk kan exempelvis vara att en person kommer sent till jobbet på grund av bakfylla eller att alkoholen riskerar att förstöra relationer till familj och vänner.

-          Det förebyggande arbetet handlar om tidiga upptäckter och tidiga insatser. Att sätta ljuset på riskbruk av alkohol är en mycket viktig fråga, säger Sonia Lunnergård (KD), ordförande i Socialnämnden.

Ingrid Norberg ger nedanstående råd till dig som är orolig för att du dricker för mycket:
-        testa din alkoholkonsumtion
-        få vägledning kring dina alkoholvanor – på kommunens hemsida finns information om den hjälp som finns, både i kommunen eller på andra ställen. 
-        Ta kontakt med Sollentuna beroendemottagning.

Det finns även stöd och råd att få för dig som är anhörig till någon som dricker för mycket.

 

 

Publicerad: 27 november 2018