Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Lyckad sommarfest med mingel för boende och personal

Omsorg & stöd

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

På Åkerbo stödboende i Sollentuna bor äldre, barnfamiljer och unga vuxna tillsammans. Gemensamt för de boende är att någon form av eller psykiska, sociala eller missbruksproblem. Blandningen av människor är något som ses som positivt av både boende och personal. I onsdags firades sommaren in med traditionsenlig sommarfest.

Åkerbo är ett tillfälligt boende riktat till de som är bostadslösa i Sollentuna kommun. Hit kommer människor som på grund av sociala, psykiska eller missbruksproblem har behov av tillfälligt boende med stöd. Man måste vara över 18 år för att få en lägenhet här, men av boendets 28 lägenheter är tre till för barnfamiljer. Det gör att det är en är väldig blandning av människor, något som Åkerbos gruppledare Fateme Mahbobe Ziraki tror är väldigt positivt.

-       Många av de som kommer hit saknar nätverk, speciellt de som har missbruksbakgrund, och de mår bra av att ha barnen runt sig och att få gå ner till barnens nivå, säger Fateme Mahbobe Ziraki.

I trädgården på Åkerbo stödboende i Helenelund samlades under onsdagen boende och personal för att fira sommaren med den traditionsenliga. Festen är ett tillfälle för boende, personal och handläggare från socialkontoret att mingla och träffa varandra i ett mer avslappnat sammanhang.

-       Det här är en riktigt glad dag för mig.  Jag minns mycket väl den oro och kritik som kom fram i samband med att vi skulle etablera boendet. Men sen när allt kom på plats blev det en väl fungerande verksamhet från första början och den här festen är ännu ett kvitto på det, säger Sonia Lunnergård (KD), ordförande i socialnämnden.

Med på årets sommarfest fanns Connie Don Marco som själv bodde på Åkerbo i drygt ett år innan hon fick ett eget boende. För henne en av de viktigaste aspekterna av sin period på Åkerbo det faktum att boendet har nolltolerans mot droger och alkohol, och att hon var tvungen att vara avgiftad innan hon fick flytta in. Det hjälpte henne att hålla sig drogfri.

-       Det är tack vare att jag fick komma till Åkerbo som jag sitter här idag faktiskt. Jag var hemlös missbrukare tidigare, och Åkerbo gav mig möjligheten att landa och återhämta mig. Jag fick en jättestor livsutveckling under tiden jag bodde här, säger Connie Don Marco, före detta boende på Åkerbo.

Katrin, en tjej i 20-årsåldern, har bott i en egen lägenhet på boendet i lite över ett år sedan situationen hemma gjorde att socialkontoret ansåg hon behövde flytta.

-       I början när jag kom hit fick jag intrycket att det bara bodde gamla alkisar som sitter på parkbänkar, och jag kände mig inte alls hemma. Men efter tag märker man att vi alla ändå är ganska lika, vi har ju alla en problematik, säger Katrin, boende på Åkerbo.

Hon berättar att hon trivs väldigt bra på Åkerbo och att hon är glad att få bo här.

-       Det som är bäst på Åkerbo är personalen som verkligen bryr sig om en. Alla som bor här är som en liten familj. Man är liksom aldrig ensam och det är inte alls så som jag trodde att det skulle vara. Det känns som att komma hem när man kommer efter jobbet, förklarar hon leende.

Åkerbo är bemannat dygnet runt och personalen jobbar mycket med att motivera, träna och ge de boende stöd till att leva ett självständigt liv när de flyttar därifrån. En del av den träningen är att sköta sitt eget hushåll och betala hyra och ett grundläggande krav är att de boende själva har en vilja att förändra sin livssituation och är aktiva i utvecklingen av sin livssituation.