Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Solhundarna Mara och Vittra tar helg

Har du hört talas om Sollentunas solhundar?

Omsorg & stöd

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

På AB Soloms dagliga verksamhet Norrhuset i Norrviken jobbar man i vanliga fall med skrot och att hjälpa Sollentuna kommun med olika saker såsom affischering, leveranser och sortering. Men genom AB Soloms pilotprojekt Sollhundar, diplomerade och specialtränade sociala tjänstehundar, är fredagarna inte som alla andra dagar. Då får Andrej, Tomas, Emelie och alla de andra som jobbar på Norrhuset finbesök av Mara, Vittra och Sarah.

Sarah, som äger hundarna och ansvarar för AB Soloms solhundsprojekt, förklarar att hundarna jobbar med fysisk, psykisk, mental, social och kognitiv träning vilket kan inkludera t.ex. rehabilitering och hjärngympa. Vittra är utbildad besökshund och får människor att känna sig lugna, glada och motiverade, medan den nioåriga terapihunden Mara jobbar med målinriktade aktiviteter såsom att leka med minnesspel, bokstäver och siffror och mycket annat för att göra träningen roligare och mer motiverande och att öka självförtroendet eller delaktigheten.

Sarah anpassar aktiviteterna med hundarna utifrån deltagarnas behov och förutsättningar. Det innebär att under besöken på äldreboendet Lenalundsgården ligger fokus på att locka till prat och skratt,  ge dem äldre närhet och ge dem en chans att få njuta av den ro som umgänge med djur ger. Några av sakerna deltagarna från Norrhuset får göra med hundarna är att träna hundtrick, lägga pussel, träna läsning, leka med ord, göra hinderbanor, gå på promenader eller leka lekar tillsammans.

Medan vi väntar på att Sarah ska komma in med hundarna berättar Emelie om hur man måste vara försiktig när man ger hundarna godis, och att ibland när de kommer är de glada och går ivrigt runt för att hälsa på alla. Tomas berättar att det är roligt när hundarna kommer.
– ”Det roligaste är att leka med dem och göra tricks”, förklarar han. Emelie håller med om att det är roligt med hundbesök, trots att måste tvätta händerna för att inte lukta hund efteråt.

Även Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden gillar solhundarna: -"Solhundar är ett roligt projekt som AB Solom har. Jag tror att det kan ge goda resultat på välbefinnandet", säger hon.

Sarah berättar att hon började på jobba på AB Soloms dagliga verksamhet som omsorgspedagog, men att hon långt innan dess hade en dröm om att jobba med hundar i omsorgen. Som ett steg i detta bestämde hon sig att själv bekosta Maras utbildning. Som en del av utbildningen ingick praktiktimmar vilka hon genomförde på några verksamheter utanför sitt vanliga jobb, och det blev då tydligt för henne att hundarna skulle kunna ge så mycket till även AB Soloms kunder och i de verksamheter som finns inom bolaget. Hon ansökte om få genomföra projektet genom AB Soloms initiativfond, och flera av brukarna skickade brev och blev involverade i att försöka hundarna till sin verksamhet. När projektet, som genomförs från mars till slutet av december i år, fick grönt ljus, skaffade Sarah också Vittra för att komplettera Mara:
- ”Hundarnas olika personligheter kompletterar varandra väldigt bra med Vittra som är en livlig glädjespridare och Mara som är mer pedagogisk, trygg och lugn. Deras olika storlek är också en fördel då det går att anpassa sig till olika eventuella rädslor, preferenser och deltagarnas behov.”

Syftet med solhundsprojektet är att pröva att implementera hundarna i olika verksamheter för att se hur och var de kan användas och hur vi kan arbeta kvalitetssäkert och tryggt, och nu under senhösten påbörjas utvärderingen av resultaten.  Hon förklarar att det har blivit så vanligt förekommande med hundar inom den här typen av verksamheter att det nästan ses som en brist om det saknas. Resultatet av hundassisterat arbete talar idag för sig själv och hundar används brett i arbetet med människor både inom vård och omsorg. För att ta in arbetande hundar måste man ha framarbetat noggranna riktlinjer för allergi, hundrädsla och hygien.  

Sarah hoppas få fortsätta med det arbete som påbörjas, framförallt då mottagandet av hundarna bara har varit positivt. Hon  förklarar att det är extra roligt att se kundernas reaktioner och hundarnas inverkan på kunderna.
- ”Man ser deras reaktioner och respons till hundarna. Även anhöriga, som ser de positiva effekter hundarna haft på brukarna är jätteglada och vill ha rapporter och bilder på de aktiviteter som görs med hundarna”.

Sarah fortsätter förklara att även personalen ställt sig positiv till projektet och det har blivit många tårar när man har sett någon göra framsteg tack vare hundarna.
- "Jag och hundarna har världens bästa jobb - lätt", avslutar hon.