Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Håll Sollentuna rent engagerade fler invånare än någonsin

Bygga bo & miljö

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

5 800 anmälda barn och unga som var med och plockade skräp runt i kommunen under kampanjen Håll Sollentuna rent som i år var större än någonsin. Sollentuna kommun, SEOM, Sollentunahem, Rotary och andra privata grupper samarbetade och anordnade flera aktiviteter som allmänheten var välkommen till, bland annat en plogging-tur.

Mellan 23 april och 14 maj genomfördes kampanjen Håll Sollentuna rent, som var en del av den nationella kampanjen som Håll Sverige rent anordnar varje år, och i år var större än någonsin. I traditionsenlig ordning deltog många av Sollentunas förskolor och skolor i den nationella kampanjen, och totalt var det 5800 anmälda barn och unga som gjorde ett fantastiskt jobb när de var ute och plockade skräp runt om i Sollentuna. Syftet med kampanjen är att minska skräpet i naturen och medvetandegöra frågan om nedskräpning.

Sollentuna kommun gjorde en större satsning på kampanjen i år och gick samman med SEOM, Sollentunahem, Rotary och andra privata grupper för att anordna olika skräpplockar-aktiviteter för allmänheten. En uppskattad aktivitet var en gemensam plogging-tur med start vid Edsviks konsthall, där deltagare i olika åldrar joggade och promenerade tillsammans längst med strandremsan och plockade skräp. Aktiviteten väckte frågor och inspiration hos förbipasserande.

Mycket tid gick åt till att plocka upp cigarettfimpar och tuggummin som tar lång tid att sönderdelas och därför ligger kvar i naturen i fler år efter de slängts.

Var med på nästa plogging-tur!

Nu är kampajen avslutad men det finns fortfarande mycket skräp kvar i vår natur. Nästa gång du är ute och promenerar kan du ta med dig en påse och plocka skräp. Du är också välkommen att delta i någon av de gemensamma plogging-aktiviteter som anordnas. Nästa inplanerade plogging-tur är den 5 juni kl. 17.30 med samling Edsbergs Sportfält innan träning med Team Nordic Trail. Man kan även hålla koll på kommande aktiviteter runt om i Sverige på Facebooksidan www.facebook.com/plogga/ eller hemsidan www.plogga.se.

Andra aktiviteter som genomfördes under kampanjen

SEOM och Sollentuna kommun gjorde gemensam sak i Sollentuna centrum där de tillsammans pratade med sollentunabor om återvinning, nedskräpning, bjöd in dem till aktiviteterna och delade ut skräppåsar till de som ville plocka skräp i sin närmiljö.

Sollentunahem anordnade en skräpplockarkväll med grillning i sina bostadsområden där Sollentunahems personal tillsammans med cirka 75 deltagare, varav många från fritidsgården Northside, tillsammans gjorde en insats. Under kvällen fick deltagarna ihop cirka 100 säckar av fulla av skräp. Den goda stämningen och de intressanta samtalen om tryggt och snyggt och det egna ansvaret gällande nedskräpning späddes på när skräphäxorna från SEOM kom förbi och spelade återvinningsspelet tillsammans med de barn som deltog.

Sollentuna Rotary och Sollentuna – Tureberg Rotary, Brottsförebyggande rådet och politiska representanter från Sollentuna kommun fanns också på plats vid pendeltågsstationerna för att plocka skräp tillsammans med deltagare och förbipasserande.

Även kommunens Arbetscenter har gjort en stor insats för att leverera material till skolorna och hantera skräpet som samlats in.